Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tribunaal overweegt uitstel hervatting proces-Milosevic

18 jun 04

De volgende fase in het proces tegen de voormalige Joegoslavische leider Milosevic begint vooralsnog op 5 juli, maar de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal overwegen uitstel.

De gezondheidstoestand van de 62-jarige Milosevic overschaduwde de zitting van donderdag. Daar moesten knopen doorgehakt over de fase in het proces waarin Milosevic zijn zaak gaat presenteren. Hij noemde dat zelf "de waarheid presenteren" voor dit instrument van oorlog tegen zijn land en volk, het Joegoslavië-Tribunaal.

Rechter Robinson maakte donderdag aanvankelijk de beklaagde Milosevic duidelijk dat de presentatie van zijn verdediging zoals gepland op 5 juli moet beginnen. Maar gedurende de zitting van donderdag oefenden Milosevic en de Vrienden van het Hof, de Amici Curiae, grote druk uit om Milosevic meer tijd te geven.

Het tribunaal heeft de amici aangesteld om over Milosevic' belangen te waken. Milosevic verdedigt zichzelf en heeft geen advocaat in de rechtszaal. De Britse jurist Kay drong als vriend van het hof aan op meer tijd voor Milosevic. Robinson stemde ermee in dat te overwegen aan de hand van een rapport over hoeveel werkdagen Milosevic de afgelopen maanden verloor door ziekte.

Milosevic zei dat artsen hem vanaf 14 april 41 dagen verboden te werken. De magistraten leken hiervan niet op de hoogte. Milosevic eiste vooral wegens zijn slechte gezondheid een langere voorbereiding. Hij wilde bovendien meer tijd om zijn zaak aannemelijk te maken. Milosevic mag 'zijn fase' in het proces beginnen met een lange redevoering waarop de aanklagers niet mogen reageren. De aanklagers hadden van februari 2002 tot februari 2004 de tijd om hun zaak uiteen te zetten. Milosevic krijgt vooralsnog 150 zittingsdagen om zijn gelijk te demonstreren. Dat is volgens Milosevic ontoereikend.

Robinson zei dat Milosevic moet uitzoeken welke getuigen hij in de zittingsdagen opvoert. Milosevic wilde er meer dan 1600 laten opdraven. De magistraat zei geen maximum te stellen aan het aantal, maar hij waarschuwde Milosevic dat de aanklagers in hun fase circa driehonderd getuigen afwerkten. Zij maakten daarbij ook gebruik van de mogelijkheid enkel schriftelijke verklaringen te overleggen.

Milosevic maakte zich bijzonder kwaad over het feit dat het tribunaal nog geen bevelen had uitgevaardigd aan een reeks al dan niet voormalige staatshoofden en regeringsleiders. Deze 'vijandige getuigen', zoals de ex-president Clinton, moeten illustreren dat er onder valse voorwendselen een oorlog tegen Joegoslavië werd gevoerd. Ik sta hier als staatshoofd terecht, zo verklaarde Milosevic over de beoogde, prominente getuigen.

Robinson beklemtoonde dat Milosevic schriftelijke en met redenen omklede verzoeken moet indienen bij het tribunaal voor het oproepen van getuigen. Dat had hij volgens Robinson nog niet gedaan. Milosevic wacht ook nog steeds op geheime stukken van westerse inlichtingendiensten over Joegoslavië. Voorts vroeg hij om garanties van het tribunaal dat drie prominenten uit ex-Joegoslavië niet worden gearresteerd indien ze komen getuigen.

Het was voor Milosevic zijn eerste optreden sinds de aanklagers hun zaak drie maanden geleden afrondden. Hij maakte een zeer kwieke en strijdluchtige indruk. Hij beschuldigde het tribunaal ervan zijn verdediging en de presentatie van de waarheid onmogelijk te willen maken.

Milosevic werd tijdens NAVO-aanvallen op Joegoslavië in 1999 door het internationale Joegoslavië-Tribunaal in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt vervolgd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Bosnië, Kroatië en Kosovo en bovendien wegens volkerenmoord in Bosnië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief