Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland blijft strijden voor beter europact

18 jun 04

Premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken blijven zich op de EU-top in Brussel hard maken voor stevige afspraken in de nieuwe Europese grondwet over het europact, de afspraken om de begrotingen van eurolanden in het gareel te houden. Een voorstel van huidig EU-voorzitter Ierland vindt Nederland niet ver genoeggaan. Volgens ingewijden hebben ook andere landen nog veel bezwaren op diverse punten.

"Er zijn nog veel losse eindjes op veel terreinen", aldus een bron rondom de onderhandelingen. Het is nog moeilijk in te schatten wanneer de besprekingen kunnen worden afgerond, maar naar verwachting zullen de EU-regeringsleiders toch tot overeenstemming kunnen komen over een tekst voor de grondwet. De Ierse premier Ahern voert via de zogeheten biechtstoelprocedure aparte gesprekken met regeringsleiders die nog problemen hebben.

Nederland dringt erop aan dat in de Europese grondwet harde afspraken komen voor de bewaking van het stabiliteitspact. Daarin staat dat eurolanden geen te hoge begrotingstekorten mogen hebben. De regering-Balkenende vindt dat de Europese Commissie een flinke vinger in de pap moet hebben bij de bewaking van die afspraken, om hoge rentetarieven en inflatie van de euro te voorkomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief