Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Qaeda bevestigt dood al-Muqrin

20 jun 04

Al-Qaeda heeft op een islamitische website de dood bevestigd van Abdulaziz al-Muqrin, de leider van de terreurorganisatie in Saoedi-Arabië. Al-Muqrin werd vrijdagavond gedood bij een vuurgevecht met Saoedische veiligheidsdiensten. Bij de schotenwisseling in de hoofdstad Riyad kwamen ook drie andere kopstukken van Saoedische tak van al-Qaeda om het leven.

De gevechten tussen de strijders van al-Muqrin en de veiligheidsdiensten vonden plaats enkele uren nadat de al-Qaeda-cel had verklaard dat de gegijzelde Amerikaan Paul Johnson was onthoofd. Dat gebeurde nadat de Saoedische autoriteiten hadden geweigerd in te gaan op de eisen van de gijzelnemers. Die wilden dat er gevangen al-Qaeda-leden zouden worden vrijgelaten.

Zware slag
Een Saoedische regeringsfunctionaris in Washingon, Adel al-Jubeir, heeft verklaard dat al-Qaeda door de dood van al-Muqrin een zware slag was toegebracht. Hij zei verder dat het lichaam van Johnson nog altijd niet was gevonden en dat de dood van de Amerikaan tot grote woede heeft geleid onder de Saoedische bevolking. Volgens Al-Jubeir is Saoedi-Arabië vastbesloten de strijd tegen de islamitische terreur te winnen.

Maar volgens de website is al-Qaeda nog altijd operationeel in Saoedi-Arabië. De dood van al-Muqrin "heeft de islamitische strijders gesterkt in hun vastberadenheid en toewijding". Volgens de internetpagina is al-Muqrin gestorven als martelaar.

Abdulaziz al-Muqrin stond hoog op de lijst van meest gezochte personen in Saoedi-Arabië. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de gijzelingsactie eind mei in de oliestad Khobar. Daarbij kwamen 22 mensen om. Ook zou al-Muqrin het brein zijn achter de bomaanslag op een woonkazerne in Riyad. Die kostte vorig jaar aan zeventien mensen het leven.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief