Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Explosie bij bank in centrum Bagdad

20 jun 04

Bij een bank in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zich een enorme explosie voorgedaan. Volgens de Arabische tv-zender al-Arabiya zijn er zeker drie doden en zeven gewonden gevallen.

In de aanloop naar de machtsoverdracht van de Amerikanen aan de Irakezen op 30 juni vinden steeds meer aanslagen plaats op economische doelen.

Libanezen
Deze week werden opnieuw belangrijke oliepijpleidingen gesaboteerd, waardoor de olie-export nagenoeg stil kwam te liggen.

De leidingen zouden vandaag weer in gebruik worden genomen, maar de reparaties hebben vertragingen opgelopen, zodat de planning niet zal worden gehaald.

Iraakse ontvoerders hebben een Libanese gijzelaar vrijgelaten. Hij werkt voor een bouwbedrijf en werd vorige week met een collega ontvoerd, die deze week al vrijkwam.

Een derde Libanees werd eerder al vrijgelaten. Een landgenoot is vorige week met twee Iraakse collega's vermoord langs de weg gevonden.

Hezbollah
De Israëlische krant Haaretz meldt dat de radicale Libanese beweging Hezbollah de laatste maanden mensen naar Irak heeft uitgezonden om de Amerikanen te bestrijden.

Bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten vertellen dat de Hezbollah-strijders via Syrië Irak binnenkomen, en dat ze deel uitmaken van een groep pro-Iraanse militanten.

De Iraakse buurlanden Iran en Syrië voelen niets voor een Irak met een op Amerikaanse leest geschoeide regering.

Gisteren vielen in Irak ruim twintig doden bij Amerikaanse raketaanvallen op een woonwijk in Fallujah, waar de terrorist Al Zarqawi zich zou ophouden. Het is onduidelijk of hij tot de doden behoort.

Nabij Basra kwamen een Portugees en een Irakees om, toen een bom onder hun auto ontplofte.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief