Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces-Dutroux gaat laatste week in

21 jun 04

Het Waalse Aarlen maakt zich op voor de laatste week van het proces-Dutroux. Nadat de jury Marc Dutroux, zijn ex-vrouw Michelle Martin en handlanger Michel Lelièvre vorige week op alle punten schuldig verklaarde, moeten de twaalf gezworenen zich nu samen met de drie rechters uitspreken over de strafmaat. Voor Dutroux is zo goed als zeker een levenslange opsluiting weggelegd.

De andere twee veroordeelden riskeren een celstraf van dertig jaar. Veel discussie zal er zijn over de vierde beschuldigde Michel Nihoul. Hij is niet schuldig verklaard voor organisatie van de ontvoering van meisjes of medeplichtigheid daaraan. Wel vindt de jury dat hij een bende drugs- en mensenhandelaren heeft geleid. Daarvoor kan hij maximaal twintig jaar cel krijgen.

Nihoul is als enige van de vier verdachten niet aangehouden. Hij hoeft maandag in principe niet naar Aarlen te komen en zou het land nog kunnen ontvluchten. De totaal berooide zakenman zou daar echter het geld niet meer voor hebben.

Maandagochtend mag eerst het Openbaar Ministerie een straf eisen. Daarna krijgen de advocaten van de vier veroordeelden het woord. Vervolgens trekken de twaalf juryleden zich samen met de drie rechters terug om de straf te bepalen. Justitie in Aarlen houdt er rekening mee dat dinsdag in de loop van de middag een uitspraak volgt.

Daarna start nog een apart proces over de schadevergoeding. Dat kan al meteen op woensdag gebeuren. Mogelijk vindt het civiele proces echter pas in juli of het najaar plaats. De kwestie over compensatie voor de ouders en de twee overlevende slachtoffers Sabine Dardenne en Laetitia Delhez wordt echter een juridisch-technische aangelegenheid, waarbij advocaten op basis van tabellen vaste schadevergoedingen kunnen eisen uit een speciaal fonds.

Openbaar aanklager Bourlet liet bij begin van het proces al weten dat er nog een vervolgonderzoek komt in de zaak-Dutroux. Dit zogeheten 'dossier-bis' gaat over de betrokkenheid van anderen bij de ontvoering van meisjes. Daarvoor moet nog steeds een analyse en DNA-vergelijking plaatsvinden van ruim 6000 haartjes, die in huizen of auto's van Dutroux zijn gevonden. Het kan nog jaren duren voordat dit leidt tot een rechtszaak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief