Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton openhartig over affaire-Lewinsky

21 jun 04

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton noemt zijn affaire met Witte-Huisstagiaire Monica Lewinsky "het donkerste deel van zijn innerlijke leven". In zijn maandag in de Verenigde Staten te verschijnen boek My Life erkent Clinton dat de  zaak vernederend was.

Volgens The New York Times, dat zaterdag over de inhoud van de langverwachte memoires berichtte, walgde Clinton uiteindelijk van  de seks met de jonge vrouw van 21. De president had eerder publiekelijk verklaard geen seks te hebben gehad met Lewinsky, maar later moest hij kleur bekennen over zijn "stomme en immorele" daden.

De voormalige president zegt in het boek dat het leven met een leugen niet nieuw was voor hem. Als vanaf zijn vroege jeugd kende hij in die zin "parallelle levens", schrijft hij. Verscheidene malen zag hij hoe zijn aan alcohol verslaafde vader Roger zijn moeder sloeg en zelfs eenmaal beschoot. Kleine Bill ging de dag erop gewoon naar school en hij deed alsof er helemaal niks aan de hand was. Hij schrijft zo al als kind te hebben geleerd om zaken van de buitenwereld af te sluiten. Het credo in de familie Clinton  was dan ook "vraag niets en vertel niets", aldus Clinton.

Het voormalige staatshoofd maakt in zijn lijvige memoires duidelijk dat ondanks zijn fouten, hij niet van zins was een speelbal te worden van politieke spelletjes. Hij spuwt in zijn 957 pagina's tellende boek dan ook gif naar Kenneth Starr, de speciale aanklager die de president lange tijd achtervolgde in onder meer de Lewinsky-zaak. Het kwam uiteindelijk tot een afzettingsprocedure die op niets uitliep.

Volgens Clinton maakte de activiteiten van Starr deel uit van  een rechts complot om zijn presidentschap onderuit te halen. Hij beticht Starr onder meer van "achterbaksheid" door echtgenote Hillary Clinton voor een federale jury te dagen in de zogeheten  Whitewaterzaak. In deze kwestie werden de Clintons beschuldigd van  financiële malversaties rond een onroerendgoedproject. Wegens gebrek aan bewijs kwam het nimmer tot een veroordeling. Bill Clinton vindt dat Starr zijn vrouw nooit zo had mogen behandelen. Hij had voor zijn onderzoek Hillary ook in het Witte Huis kunnen spreken.

Hillary reageerde in augustus 1998 "alsof ze in haar maag was gestompt" toen Clinton zijn seksuele uitspattingen opbiechtte. De  president sliep naar eigen zeggen wekenlang niet meer naast zijn vrouw, maar op een bank in het Witte Huis. Hij week ook uit naar een gehuurd vakantiehuis in Martha's Vineyard. Bovendien volgde er een jaar van intensieve huwelijkstherapie dat zijn relatie met Hillary redde.

Van het boek van Clinton verschijnen in eerste aanleg 1,5  miljoen exemplaren. De grootste promotiecampagne zal vergezeld gaan met interviews met alle grote Amerikaanse televisiezenders en er is ook een optreden bij Oprah Winfrey. Clinton heeft voor zijn boek  vooraf al een gage ontvangen van 10 miljoen dollar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief