Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM in beroep tegen ketchupgooiers

22 jun 04

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter-commissaris om de twee vrouwen die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken het tomatenketchup besmeurden vrij te laten. Het besluit van de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam op het appèl van het OM wordt woensdag bekendgemaakt, aldus een woordvoerster van de rechtbank dinsdag.

De twee vrouwen bespoten de bewindsvrouw vorige week op straat met ketchup toen zij een bezoek bracht aan Amsterdam. Door zich voor te doen als leden van een cameraploeg wisten zij in de buurt van de minister te komen. Het tweetal, dat protesteerde tegen het vreemdelingenbeleid van Verdonk, kon ter plaatse worden aangehouden.

De rechter-commissaris stelde hen, tegen de zin van het OM, donderdag op vrije voeten. De vrouwen hebben zich beroepen op hun zwijgrecht en weigerden zich te identificeren. Bij hun heenzending kregen zij van justitie een dagvaarding mee. Op de vrouwen wordt snelrecht toegepast. Zij dienen zich woensdag aan het eind van de middag voor de politierechter in Amsterdam voor hun daad te verantwoorden.

Als de raadkamer het beroep tegen de vrijlating honoreert, zal het OM proberen de vrouwen op te sporen en opnieuw vast te zetten. Aangezien de identiteit van de twee onbekend is gebleven, is dit "enigszins problematisch", aldus een woordvoerder van het OM.

Voor een berechting en eventuele veroordeling is de aanwezigheid van de vrouwen op de zitting van woensdag niet vereist. De politierechter kan het tweetal bij verstek veroordelen. De advocaten van de vrouwen, L. Janssen en C. Zuur, waren dinsdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Mat Herben, fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer, noemde de vrijlating van de vrouwen vorige week "onacceptabel". De ketchupactie tegen Verdonk riep bij hem herinneringen op aan het taartincident rond de later doodgeschoten Pim Fortuyn. Daarom heeft hij aangedrongen op een spoeddebat in de Tweede Kamer. Dit debat zal donderdag plaatsvinden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief