Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ingestorte steiger was ondeugdelijk

23 jun 04

Het instorten van de steiger in de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg op 28 september 2003 is mogelijk veroorzaakt door het ontwerp en de bouw van de steiger. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Breda woensdag bekendgemaakt. Door het ongeval kwamen vijf onderhoudswerkers om het leven.

Het OM is inmiddels een onderzoek begonnen naar negen personen en twee bedrijven. Volgens het OM werken de personen bij of voor de betreffende ondernemingen. Welke dat zijn, wil het OM niet zeggen. Aan de hand van het onderzoek, dat enkele maanden in beslag zal nemen, beslist het OM over een daadwerkelijke strafvervolging.

Behalve naar de steiger heeft het OM ook onderzoek gedaan naar de onderlinge contracten tussen de bij de revisie betrokken bedrijven en hun taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Ook het grit waarmee de ketel op het moment van de ramp werd schoongespoten, is onderzocht. Het OM is nog niet klaar met de naspeuringen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is uitgevoerd door de politie en de arbeidsinspectie. Dat bestond uit het opnemen van verklaringen van getuigen, deskundigen, slachtoffers en verdachten en het onderzoeken van de 180 ton steigermateriaal uit de ketel.

Een demontagebedrijf zette zes weken lang tweehonderd mensen in om de ketel leeg te ruimen. Dertig medewerkers van de Arbeidsinspectie hebben daarop 6000 uur toezicht gehouden. Bij het inhoudelijk onderzoek heeft de arbeidsinspectie hulp gekregen van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek van de politie, het Nederlands Forensisch Instituut en TNO.

Zij hebben onderzocht hoe de steiger werkelijk was gebouwd, het gedemonteerde materiaal beoordeeld en sporenonderzoek gedaan. Hierbij zijn ongeveer 360.000 foto's gemaakt. De politie heeft 7250 uur in het onderzoek gestoken. Naast de kosten van de opsporingsdiensten, heeft het onderzoek ongeveer 800.000 euro gekost.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief