Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CWI: werkloosheid stabiliseert

23 jun 04

De werkloosheid neemt dit jaar nog toe, stabiliseert volgend jaar en neemt vanaf 2006 geleidelijk af. Dat zegt voorzitter Groot van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Het CWI voorziet voor de komende jaren een afname van het aantal banen in de industrie. Voor de dienstverlening en de overheid wordt juist een toename verwacht. Vooral door bezuinigingen in de collectieve sector en sanering in de marktsector is in 2004 nog sprake van een lichte daling van het totaal aantal banen. Het lichte verlies wordt dit jaar gecompenseerd door de blijvende groei van het aantal deeltijdbanen. Vanaf 2005 is er weer sprake van echte banengroei.

Ouderen
Per jaar komen er zo'n honderdduizend banen bij. Vanaf 2007 verwacht het CWI een groei van 140.000 banen per jaar. Op dit moment staan ongeveer 700.000 mensen als werkzoekende ingeschreven. Dat aantal stijgt naar 760.000 eind dit jaar, wat 40.000 minder zal zijn dan het CWI enkele maanden geleden nog voorspelde. Het aantal oudere en langdurige werklozen zal de komende jaren wel blijven stijgen.

De ontwikkeling van de werkgelegenheid is sterk in Friesland, Flevoland, Nijmegen & Rivierenland en Noord-Holland Noord. Die in de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad is ongunstig door de terugloop in onder meer industrie en transport, en door de snelle aanwas van de beroepsbevolking.

Het aantal werkzoekenden is in Groningen, Friesland, Drenthe, Twente, Rijnmond en Zuid-Limburg hoger dan het landelijk gemiddelde. Het aantal vacatures zal in Zuid-Limburg de komende jaren met slechts drie procent toenemen tegenover zeven procent landelijke groei.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief