Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onthoofding Zuid-Koreaan op internet

24 jun 04

Een islamitische website heeft video-opnamen van de onthoofding van een Zuid-Koreaan door opstandelingen in Irak gepubliceerd. De tolk Kim Sun-il werd dinsdag geëxecuteerd door zijn ontvoerders nadat Seoul had geweigerd aan hun eisen te voldoen.

De beelden tonen zwaarbewapende en gemaskerde mannen rond een knielende Kim. Een van de mannen leest een verklaring voor, terwijl een andere de gijzelaar vastpakt en met een zwaard diens hoofd afhakt. Daarna wordt het hoofd op het lichaam gelegd. Op de site zijn ook delen van nieuwsuitzendingen over de executie gezet.

De Zuid-Koreaanse regering heeft internetproviders donderdag verzocht de toegang tot websites waarop de beelden te zien zijn, te blokkeren. Het ministerie van Informatie en Communicatie liet weten dat de regering internetgebruikers die de opnamen verspreiden, zal achterhalen en vervolgen. Woensdagavond liet het ministerie een lokale site blokkeren, omdat die beelden van de onthoofding toonde.

Zuid-Koreaanse computerkrakers voeren sinds woensdagavond (virus)aanvallen uit op de internetpagina van een Nederlander die het filmpje aankondigde. De internetters maken zich boos om commercialisering van de dood van een landgenoot, vermoedt beheerder Mike Janssen. De Nederlander denkt dat de Zuid-Koreaanse computerkrakers door de Koreaanse regering worden geleid of gestimuleerd.

Omstreeks middernacht verschenen kopieën van de gruwelijke beelden op de internetsite (ogrish.com). De pagina staat in de Verenigde Staten geregistreerd en toont ook de executie van de Amerikaanse gijzelaars Paul Johnson, Nick Berg en Robert Jacob. De website was donderdagochtend nog steeds bereikbaar.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft delen van de videoband van de ontvoerders uitgezonden, maar niet de beelden van de onthoofding.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief