Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden bij aanvallen politiebureaus

24 jun 04

Zeker 31 Irakezen zijn donderdag om het leven gekomen door aanslagen op politiebureaus in de plaatsen Baquba, Ramadi en Mosul. In Baquba kwamen negentien personen om het leven, onder wie zeker elf politiemensen.

Amerikaanse militairen zijn in Baquba, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Bagdad, slaags geraakt met opstandelingen. Een militaire woordvoerder liet weten dat daarbij twee Amerikanen
werden gedood en drie anderen gewond raakten. De Amerikanen bestoken de opstandelingen in Baquba vanuit de lucht.

Ook in Fallujah braken donderdagochtend gevechten uit tussen Amerikaanse militairen en soennitische tegenstanders van de internationale coalitie. Een legerwoordvoerder zei dat rebellen bij Fallujah een Amerikaanse helikopter neerhaalden. Hij zei dat daardoor geen slachtoffers vielen.

In de noordelijke stad Mosul ontploften vier autobommen voor een politiebureau. Getuigen en politiefunctionarissen repten na de eerste twee explosies van zeven doden en twintig gewonden. Een kwartier na de eerste twee aanslagen ontploften opnieuw twee autobommen. Daardoor werden zeker vijftien auto's vernield. In de straten van Mosul hebben schermutselingen tussen politiemensen en guerrillastrijders plaats.

In Ramadi namen opstandelingen verscheidene politiebureaus onder vuur. Daardoor kwamen vijf politiemensen om het leven.

De groepering van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Baquba opgeëist. In de verklaring uit de groepering dreigementen aan iedereen die met de internationale coalitie en Iraakse politie samenwerkt.

De Amerikanen beschouwen al-Zarqawi als de hoogste vertegenwoordiger van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak. Zijn groepering is onder meer verantwoordelijk voor de onthoofding van een Zuid-Koreaan afgelopen week en voor een reeks aanslagen in Irak.

(Bron: ANP/RTR/DPA/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief