Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laatste dag getuigenis Karremans

25 jun 04

De voormalige Dutchbatcommandant Thom Karremans getuigt vrijdag voor de tweede en laatste dag voor het Joegoslavië-Tribunaal over de gebeurtenissen in Srebrenica in juli 1995. Advocaat Karnavas van beklaagde Vidoje Blagojevic heeft Karremans opgeroepen om vragen te beantwoorden over de val van de moslimenclave.

Blagojevic is een van de Bosnisch-Servische officieren die worden beschuldigd van de massamoorden die Serviërs pleegden na de inname van Srebrenica door Bosnisch-Servische troepen.

Karremans kwam pas na lang touwtrekken naar het Joegoslavië-Tribunaal. Hij ontweek donderdag veel vragen en volgens Karnavas weigerde hij vervolgens na de zitting donderdag te overleggen over wat er vrijdag moet worden doorgenomen op de zitting. Karremans had wel tijd voor een onderhoud met zijn eigen advocaten en een EK-voetbalwedstrijd, maar niet om Karnavas' telefoontjes te beantwoorden, aldus de raadsman.

Karnavas wist dat de door het verhoor geïrriteerde en gespannen Karremans voetbal had gekeken. Rechter Liu Daqun wilde Karremans namelijk op zijn gemak stellen door vrijdag te beginnen te vragen of hij voetbal had gezien.

Karnavas neemt de ex-commandant van de VN-blauwhelmen in Srebrenica zwaar onder vuur. Zo eiste hij vrijdag dat Karremans notitieboekjes aan het tribunaal overlegt. Daarin maakte Karremans destijds aantekeningen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief