Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS en EU: grotere rol NAVO in Irak

27 jun 04

De Verenigde Staten en de Europese Unie steunen een verzoek van de Iraakse interimregering om de NAVO in te schakelen bij de opleiding van veiligheidstroepen.

Dat hebben president Bush en de Ierse premier Ahern, de huidige EU-voorzitter, gezamenlijk verklaard op een persconferentie in Ierland. Bush was in Ierland voor overleg over onder meer de toekomst van Irak, de rol van de NAVO in dat land en de wereldwijde aanpak van aids.

De Amerikaanse president is op doorreis naar het Turkse Istanbul, waar maandag de NAVO-top plaatsvindt. De verdragsorganisatie moet nog instemmen met het verzoek van de Iraakse overgangsregering. Bush zei dat de NAVO "de capaciteit heeft om het Iraakse volk te helpen in de strijd tegen de terroristen in hun land". Hij verwacht goedkeuring te krijgen van de NAVO.

Bush verklaarde verder dat de grote verdeeldheid tussen de VS en veel Europese landen over Irak tot het verleden behoort. Ahern en Bush spraken hun steun uit voor de Iraakse overgangsregering die over vier dagen de macht overneemt van de Amerikanen. De beide partijen riepen ook op tot kwijtschelding van een deel van de buitenlandse schulden van Irak. Die bedragen 120 miljoen dollar.

De VS en de EU grepen de gelegenheid aan om een verdrag te tekenen over de koppeling van de satellietsystemen GPS en Galileo. De beide systemen voor wereldwijde navigatie met behulp van satellieten zijn nu nog concurrerend, maar worden volgens het akkoord op elkaar afgestemd.

Over de navigatiesystemen is jarenlang een discussie gevoerd. De Amerikanen vreesden dat het Europese Galileo-systeem het Amerikaanse GPS zou storen. De VS verstuurt met GPS militaire informatie. In het verdrag staat nu dat Galileo-signalen "de oorlogscapaciteiten van de Verenigde Staten niet zullen aantasten".

De beide leiders uitten scherpe kritiek op Iran. Dat land heeft aangekondigd de productie te hervatten van centrifuges die gebruikt kunnen worden voor de verrijking van uranium. De VS en de EU roepen Teheran op de beslissing te heroverwegen.

Tijdens een persconferentie riep Bush de EU op de onderhandelingen met Turkije te beginnen over toetreding. Volgens de planning moet daarover eind dit jaar, tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU, een besluit worden genomen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief