Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Shell: reserveproblemen staan los van bedrijfsstructuur

28 jun 04

De verlagingen van de bewezen oliereserves door Shell staan los van de omstreden bedrijfsstructuur. Desondanks zijn er genoeg redenen om de wijze waarop het olieconcern wordt bestuurd, tegen het licht te houden. Dat zei president-commissaris A. Jacobs van de Nederlandse tak van het olieconcern maandag.

Jacobs zei aan het begin van de aandeelhoudersvergadering dat hij de problemen met de olie- en gasreserves betreurt. Ook Shell-topman J. van der Veer bood onomwonden zijn excuses aan voor de verlagingen. "De afgelopen maanden voelen erger dan een deuk in onze reputatie."

Shell schokte begin dit jaar de financiële wereld met een dramatische bijstelling van de bewezen reserves. Het olieconcern ontketende daarmee een golf van kritiek, die zich voor een groot deel tegen de bedrijfsstructuur van het olieconcern richtte. Deze zou te stroperig en ondoorzichtig zijn.

De pensioenfondsen PGGM en ABP eisten dat het concern haast maakt met de verbetering van de bedrijfsvoering. De pensioenbeheerders willen daarover nog dit jaar praten tijdens een extra aandeelhoudersvergadering. Shell hield echter vast aan het plan om in november met voorstellen te komen, die vervolgens in 2005 aan de aandeelhouders worden voorgelegd.

De aandeelhouders uitten ook kritiek op de afkoopsom die ex-topman Philip Watts heeft bedongen. Watts sneuvelde in het drama rondom de reserveproblemen en kreeg vrijdag 1,58 miljoen euro mee van Shell. "Dit is het belonen van mismanagement, waar wij ons krachtig tegen verzetten", aldus directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters.

Commissaris A. Loudon toonde begrip voor verontwaardiging van de aandeelhouders. Maar volgens hem kan de afkoopregeling "de toets der vergelijking doorstaan". "Ik denk dat we met deze regeling een redelijk figuur slaan."

Shell wilde niet ingaan op de eisen van de Amerikaanse grootaandeelhouders Knight Vinke en Calpers. Die eisten vorige week een plek voor beleggers in de stuurgroep die een nieuwe structuur van de groep moet wijzigen. Volgens president-commissaris Jacobs kan dat niet, omdat een kleine groep beleggers daardoor koersgevoelige informatie krijgt en anderen niet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief