Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oranje mag het laten zien

29 jun 04

Nieuwsgierig naar de ware kracht van zijn ploeg begint Dick Advocaat woensdagavond in het Alaves-stadion van Lissabon aan misschien wel zijn laatste wedstrijd als bondscoach. De oefenmeester kan alleen maar hopen dat zijn op het Europees kampioenschap zo sterk gegroeide formatie voldoende kwaliteiten heeft om via Portugal de eindstrijd te bereiken.

Na een slechte voorbereiding en een matige openingswedstrijd tegen Duitsland heeft het Nederlands elftal de laatste weken veel aan kracht gewonnen. Vooral tegen Tsjechië en Letland speelde Oranje het herkenbare vleugelspel waaraan het in de wereld zijn faam aan ontleent. Met Seedorf als grote inspirator heeft het Nederlands elftal ook steeds meer het uiterlijk van een hecht team gekregen.

Grote vraag is of het Nederlands elftal zo sterk is dat het ook van Portugal kan winnen. "De ploeg met de meeste kwaliteiten speelt de finale", oordeelde de weer van zijn emotionele uitbarsting herstelde Advocaat aan de vooravond van de eerste halve finale op het EK.

"Niemand kan zich verbergen. Beide ploegen gaan voetballen. Het slechtste team zal naar achteren worden gedrongen. De beste voetballers nemen het initiatief." De druk ligt in het uitverkochte Alaves-stadion bij Portugal. In het voetbalgekke gastland telt alleen nog maar de eindzege.

Het Nederlands elftal heeft met de plaatsing voor de halve finale al aan de verwachtingen voldaan. Het is alweer twintig jaar geleden dat een organisator van een EK aan het hoge verwachtingspatroon kon voldoen. Na Frankrijk in 1984 mocht geen gastland meer de beker in ontvangst nemen.

Voor het eerst dit Europees kampioenschap is het legioen van het Nederlands elftal tijdens de halve finale tegen Portugal niet in de meerderheid. Naar verwachting hebben slechts 10.000 supporters van Oranje een kaartje voor de halve eindstrijd kunnen bemachtigen. "Maar mijn jongens zijn ervaren genoeg om daar geen nadeel van te ondervinden", aldus de bondscoach die eveneens geen problemen ziet in de hitte (30 graden) waarin het duel naar verwachting wordt afgewerkt.

Zoals gebruikelijk deed Advocaat voorafgaande aan de laatste training voor de halve finale geen mededelingen over zijn basisformatie. Vaststaat dat de bondscoach zijn ploeg op minimaal een plaats moet wijzigen. Bouma vervangt waarschijnlijk de geblesseerde De Boer. Advocaat speelt ook met de gedachte om de tegenvallend spelende Van der Meyde uit de ploeg te halen. Overmars en Makaay kunnen eveneens als rechtsbuiten spelen.

Opvallend was dat Overmars samen met Van Nistelrooij en Robben op de laatste training de voorhoede van het Nederlands elftal vormden. Waar het Nederlands elftal met respect voor de tegenstander vooruit blikt naar de halve finale twijfelt in het Portugese kamp niemand meer in het openbaar aan een goede afloop.

Bij Portugal spreken ze al over de finale. Alsof met name Griekenland en Engeland niet hebben aangetoond dat ook het gastland niet onoverwinnelijk is. "Het vertrouwen bij de tegenstander is inderdaad heel groot", beseft Advocaat. "Het zou heel mooi zijn als wij daar eens goed van gaan profiteren." Vermoedelijke opstelling: Van der Sar; Reiziger, Stam, Bouma en Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu en Davids; Overmars, Van Nistelrooij en Robben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief