Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saddam Hoessein aan Irakezen overgedragen

30 jun 04

De gewezen Iraakse dictator Saddam Hoessein is woensdag formeel overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Dat maakte een Amerikaanse functionaris bekend. In zijn cel zal hij de aanklacht die tegen hem is opgesteld te lezen krijgen. Een dag later moet hij voor de rechter verschijnen die de aanklacht zal voorlezen en bekrachtigen. Dat maakte een woordvoerder van de Iraakse interim-regering woensdag bekend.

"Vandaag krijgt Saddam Hoessein op de plaats waar hij wordt vastgehouden een brief met daarin opgenomen de beschuldigingen tegen hem. Morgen zal hij onder escort naar de rechter worden gebracht die de beschuldigingen zal voorlezen, voordat hij (Saddam) wordt aangeklaagd", zei Girgis Sada. Een andere functionaris verklaarde dat donderdag ook elf anderen die eveneens in juridische zin werden overgedragen aan de Irakezen, zullen worden aangeklaagd.

Saddam wacht ten minste een twaalf punten tellende aanklacht wegens misdaden tegen menselijkheid en oorlogsmisdaden, meldde de BBC. De beschuldigingen hebben onder meer betrekking op de slachting die Saddam liet aanrichten onder Koerden in 1988, de invasie van Koeweit door Irak in 1990 en misdaden begaan tijdens de oorlog tussen Iran en Irak tussen 1980 en 1988, aldus Salem Chalabi. Hij geeft leiding aan de werkzaamheden van het speciale Iraakse tribunaal.

Volgens de Franse advocaat Emmanuel Ludot zal de voormalige heerser de rechters en het tribunaal niet erkennen. "Het zal een hof van wraak, van vergelding zijn", aldus de Franse jurist. Elke rechter die in deze zaak zitting heeft, zal onder druk staan Saddam Hoessein schuldig te verklaren. Daardoor kan er geen eerlijk proces worden gevoerd, zei Ludot.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief