Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'12-Jarige scholieren: 7 op de 10 heeft al alcohol gedronken'

29 jun 04

"Buitengewoon zorgwekkend", zegt onderzoekster professor Wilma Vollebergh van het Trimbos Instituut in NOVA over de stijging in alcoholconsumptie onder jonge scholieren. Van de 12-jarige meisjes uit de brugklas heeft 68 procent in 2003 "ooit al gedronken"; bijna een verdubbeling sinds het laatste onderzoek in 1999 (toen 38 procent). Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek 'Jeugd en riskant gedrag', waaruit NOVA citeert.

Van 10- tot 12-jarigen uit groep 7 en 8 van de basisschool heeft de helft ooit al gedronken (56 procent van de jongens, 44 procent van de meisjes). Eén op de 25 kinderen drinkt drie tot tien keer per maand. Van de jongens van 10 tot 12 zegt één op de tien ook al ooit dronken te zijn geweest.

Ruim één op de drie (36 procent) mag van de ouders thuis ook al wel eens drinken. Van de 14-jarige jongens 'voldoet inmiddels tien procent aan de CBS-norm voor zwaar drinken, en dat is alarmerend', aldus Vollebergh. Van de 14-jarige jongens drinkt twintig procent vijf of meer glazen per avond. Van de meisjes zegt 21 procent de afgelopen maand dronken te zijn geweest.

Het Trimbos ondervroeg in het najaar van 2003, zoals elke vier jaar, 10.000 jongeren van 10 tot 18 jaar (groep 7 en 8 basisonderwijs, en alle leergangen van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo)) over roken, alcohol, drugs en gokken. Alleen de alcoholconsumptie laat een grote stijging zien.

Van de 12-jarige middelbare scholieren zegt 25 procent van de meisjes (in 1999 nog zestien procent) en 36 procent van de jongens (in 1999 nog 24 procent) "de afgelopen maand" gedronken te hebben. Van hun ouders zou 46 procent er geen bezwaar tegen hebben, zeiden de scholieren zelf.

Vollebergh: "Ik vind dat ouders zich hier veel meer zorgen over zouden moeten maken. Ze brengen hun kinderen op veel te jonge leeftijd in aanraking met alcohol. Van de 16-jarige jongens drinkt 30 procent meer dan tien glazen per avond in het weekend. Ik vind dat krankzinnig."

Opmerkelijk is de 'inhaalslag' die meisjes hebben gemaakt. Voor het eerst blijkt uit het onderzoek dat evenveel meisjes als jongens de maand voor de peiling dronken zijn geweest (21 procent).

Er is ook naar etniciteit onderzocht. Het percentage dat de maand voor de peiling alcohol heeft gedronken is het hoogst onder de scholieren van Nederlandse afkomst en het laagst onder scholieren met een Marokkaanse achtergrond. Vollebergh stelt voor om de voorlichtingscampagnes meer toe te spitsen op ouders. Het Trimbos-rapport wordt 30 juni openbaar gemaakt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief