Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oranje neemt weer in halve finale afscheid

1 jul 04

Met een verdiende nederlaag tegen Portugal (2-1) nam het Nederlands elftal woensdagavond in Lissabon afscheid van het Europees kampioenschap voetbal. Opnieuw geconfronteerd met de eigen tekortkomingen strandden de meeste spelers van Oranje voor de derde keer op rij in een halve finale van een grote eindronde.

Grote vraag blijft of Dick Advocaat aanblijft. De teleurgestelde bondscoach vertelde na afloop dat hij zijn beslissing al heeft genomen. Niet eerder dan volgende week zet Advocaat zijn toekomstplannen op papier. De KNVB brengt vervolgens het besluit van de bondscoach in een persbericht naar buiten.

De kans is groot dat de fel bekritiseerde oefenmeester zijn contract niet tot en met het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland uitdient. De beslissing van Advocaat heeft niets te maken met het resultaat op het EK. "We wilden natuurlijk winnen maar deelname aan de halve finale is een goed resultaat. We hebben echter terecht van Portugal verloren. Ze hebben bijna de hele wedstrijd gecontroleerd. Ze vormden de beste ploeg."

Advocaat is wel aangeslagen door de vele kritiek op zijn functioneren. "Slecht is slecht en kritiek hebben mag. Maar er zijn grenzen overschreden. Sommige dingen konden echt niet. Ik ben tenminste anders opgevoed."

Gesteund door het thuispubliek zette Portugal het Nederlands elftal snel onder druk. Aan de hand van uitblinker Figo domineerde Portugal de wedstrijd. Van Bronckhorst had het erg moeilijk in de defensie. Voorin werden Robben en Van Nistelrooij nauwelijks gevaarlijk. Seedorf leed veel balverlies op het middenveld. Na een hoekschop van Deco opende Ronaldo in de 26e minuut de score.

Opvallend was de vrijheid die de aanvaller van Manchester United even voor zijn treffer genoot. De gelijkmaker van Van Nistelrooij werd terecht wegens buitenspel afgefloten. Figo (paal) en Pauleta misten nog voor rust uitstekende kansen op een tweede treffer. Advocaat bracht in de tweede helft Makaay en Van der Vaart voor Overmars en Bouma in de ploeg. Maniche maakte echter in de 56e minuut 2-0.

Na een eigen doelpunt van Andrade mocht het Nederlands elftal nog ruim twintig minuten hopen op de gelijkmaker. Ook met Van Hooijdonk als extra spits werd Oranje echter niet gevaarlijk. Portugal speelt zondag de finale tegen de winnaar van het duel tussen Tsjechië en Griekenland.

"Het zou toch wat zijn als we winnen", blikte bondscoach Scolari alvast vooruit. "Dan word ik binnen twee jaar wereldkampioen met Brazilië en Europees kampioen met Portugal." Ook Figo kan niet wachten tot zondag. "In 1991 werd een groot deel van deze formatie als jeugdploeg Europees kampioen. Nu wordt het tijd voor een echte prijs."

Bij het Nederlands elftal nemen Stam, Bosvelt, Overmars en de geblesseerde De Boer zonder prijs afscheid van hun interlandloopbaan. Cocu, Reiziger en Davids twijfelen nog over hun toekomst. Dertigers als Van Hooijdonk en Waterreus weten niet of ze nog worden opgeroepen. "Het Nederlands voetbal staat er goed voor", oordeelde Advocaat.

"Er komen veel goede jonge spelers aan. Ook in deze selectie zitten al jonge jongens met heel veel potentie. Wat dat betreft hoeven we niet te wanhopen. Heel positief dit toernooi vond ik dat ook de jongens die niet speelden, zich heel goed hebben opgesteld. Of dat alle reden is om door te gaan? Ach, er zijn redenen om wel en niet door te gaan. Ik weet wat ik doe en jullie horen dat volgende week."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief