Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijdvaardige Saddam verdedigt invasie Koeweit

1 jul 04

Een strijdvaardige Saddam Hoessein heeft donderdag tijdens zijn eerste voorgeleiding voor een speciaal tribunaal de invasie in Koeweit verdedigd. Ook opende hij de aanval op George W. Bush. Hij noemde de Amerikaanse president "de werkelijke crimineel".

De verdreven Iraakse dictator hoorde voor het Speciale Irak Tribunaal zeven aanklachten aan. De aanklachten hebben betrekking op onder meer een gasaanval op de Koerdische stad Halabja in 1988 waardoor meer dan 4000 mensen omkwamen, het beginnen van een oorlog tegen Iran (1980 tot 1988), de invasie van buurland Koeweit in 1990 en het gewelddadig onderdrukken van een sjiitische opstand na de Golfoorlog van 1991.

Na afloop van zijn voorgeleiding gaven de Amerikaanse militairen beelden vrij. Het waren de eerste videobeelden van Hoessein sinds zijn arrestatie op 13 december vorig jaar. De enigszins vermagerde oud-president was gekleed in een donker pak met wit overhemd zonder das. Hij had een grijze baard en oogde ietwat verwilderd. Meermalen voerde hij het woord met opgeheven vinger.

Saddam Hoessein toonde zich slagvaardig voor het tribunaal. Hij presenteerde zich als president van Irak en noemde de zitting "theater". De invasie in Koeweit in augustus 1990 verdedigde de 67-jarige oud-president met het argument dat de Golfstaat "Iraaks gebied" is. "Ik heb het voor het Iraakse volk gedaan. Hoe kunt u die honden verdedigen", zei Saddam in een sneer naar de Koeweiti.

Saddam weigerde de tenlastelegging te tekenen omdat hij het tribunaal niet erkent en hij het voorlopig zonder zijn team van advocaten moet stellen. Zijn internationale team van raadslieden zit in Jordanië. Ze hebben van de Iraakse interim-regering onvoldoende veiligheidsgaranties gekregen om naar het tribunaal in Bagdad af te kunnen reizen.

De juristen overwegen wegens het uitblijven van veiligheidsgaranties in gezelschap van de internationale media in een groot konvooi naar Bagdad te reizen. De verdediging van Saddam beschuldigde afgelopen week de Iraakse minister van Justitie ervan dat hij had gedreigd hen te laten doden als ze maar een voet op Iraakse bodem zouden zetten.

Behalve de oud-president werden ook elf voormalige medestanders voorgeleid. Onder hen waren vice-president Taha Yassin Ramadan, Saddams neef Ali Hassan al-Maji, die ook bekend staat als 'Ali Chemicali' vanwege zijn bevel tot aanvallen met gifgas op de Koerden in 1988, en de gewezen vice-premier Tariq Aziz.

De Koeweitse minister van Informatie Mohammed Abdulhassan noemde Saddam donderdag een "oorlogsmisdadiger die genocide pleegde op het Iraakse en Koeweitse volk". Hij zei dat Koeweit de doodstraf tegen Saddam zal eisen.

Het echte proces tegen Saddam begint naar verwachting niet eerder dan in 2005. De ex-dictator kan dan mogelijk ter dood veroordeeld worden wegens misdaden tegen de menselijkheid. De Iraakse interim-president Al-Yawar zei onlangs dat Irak de doodstraf weer wil invoeren.

Amerikaanse militairen arresteerden de ex-dictator ruim zes maanden geleden in zijn schuilplaats in de buurt van zijn voormalige thuisbasis Tikrit. De Iraakse rechter Salem Chalabi plaatste Saddam woensdag onder voorarrest, zodat die niet langer krijgsgevangene van de Amerikanen is. Ondanks de overdracht in juridische zin blijft de ex-dictator fysiek wel in handen van de Amerikanen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief