Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zaterdag opgravingen bij kasteel Fourniret

2 jul 04

De van een reeks moorden verdachte Fransman Michel Fourniret en zijn echtgenote Monique Olivier zijn zaterdag vrijwillig aanwezig bij het begin van de opgravingen rond een kasteeltje dat Fourniret ooit bezat. De Belgische autoriteiten hebben dit vrijdagavond gemeld.

Zeker twee vermoorde vrouwen of meisjes zouden bij het kasteeltje begraven liggen. Bij de werkzaamheden wordt ook materieel van de Franse strijdkrachten ingezet. Justitie brengt de verdachte seriemoordenaar en -verkrachter over naar Frankrijk waar een groot deel van de moorden zou zijn gepleegd waar justitie hem verantwoordelijk voor houdt.

Fourniret bekende tot dusverre negen moorden. De slachtoffers zijn acht jonge vrouwen of meisjes en een automobilist die Fourniret langs de autosnelweg A6 zou hebben doodgeschoten om even aan geld te komen.

De moorden zijn vanaf eind jaren tachtig voornamelijk in ver uiteen liggende plaatsen Frankrijk gepleegd. Fourniret vestigde zich in 1991 in België na nieuwe problemen met de Franse justitie. Hij bekende deze week negen moorden, nadat zijn derde echtgenote, Monique Olivier, hem uit wroeging had aangegeven bij de Belgische politie. Oliviers verhaal over de moord op een au pair in 1993 heeft Fourniret vooralsnog ontkend.

Oliviers aanhouding is vrijdag verlengd door de rechtbank van het Belgische Dinant. Justitie beschuldigt Olivier ervan dat ze heeft nagelaten de slachoffers van haar echtgenoot hulp te bieden. De zichzelf houthakker noemende Fourniret zat al een jaar in een Belgische cel.

Hij werd opgepakt toen hij eind juni 2003 in België een 13-jarig meisje had ontvoerd. Het meisje wist aan Fourniret te ontkomen. Hoeveel meisjes en jonge vrouwen dat niet is gelukt, is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk "een tiental", zo vrezen bij het onderzoek betrokkenen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief