Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democraten VS willen Nader uit verkiezingsstrijd

5 jul 04

De voorzitter van de Democratische Partij in de Verenigde Staten heeft de onafhankelijke presidentskandidaat Ralph Nader opgeroepen uit de race om het Witte Huis te stappen. Terry McAuliffe zei tegen de Amerikaanse zender CBS dat Nader de verkiezing van de Democratische kandidaat John Kerry in de weg kan staan. "We kunnen ons gewoon niet nog eens vier jaar George Bush veroorloven", zei hij.

Volgens de jongste peilingen liggen Kerry en Bush dicht bij elkaar. Nader komt niet verder dan een paar procentpunten, maar de Democraten vrezen dat Kerry die nodig kan hebben om te winnen in november. Nader zelf zei tegen Amerikaanse media niet te zullen opgeven. "De Democraten zijn kennelijk bevreesd voor democratie", sneerde hij.

Nader deed in 2000, toen verbonden aan de Green Party, ook mee aan de presidentsverkiezingen. Dat heeft volgens veel Democraten Al Gore het presidentschap gekost. Nader kreeg maar 2,7 procent van de uitgebrachte stemmen, maar als de kiezers in New Hampshire en Florida niet op hem hadden gestemd maar op Gore, had George Bush nu niet in het Witte Huis gezeten, is de opvatting binnen de Democratische Partij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief