Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic moet rust houden

5 jul 04

Het proces tegen de voormalige Joegoslavische leider Slobodan Milosevic is maandag niet zoals gepland hervat, ofschoon Milosevic aanwezig was. De zitting begon maandagmorgen met de mededeling door rechter Robertson dat artsen hebben gerapporteerd dat de beklaagde een veel te hoge bloeddruk heeft. Hij moet dringend rust houden.

Indien na een periode van rust het proces toch wordt hervat, dan vrezen de artsen dat Milosevic weer problemen krijgt met zijn bloeddruk.

Milosevic werd vlak voor de zitting onderzocht. Hij zei dat artsen daarbij hadden verboden dat hij maandag naar de zitting ging. Het Tribunaal negeerde dat en liet hem toch opdraven, aldus Milosevic.

Hij vergeleek daarom het ruim tien jaar oude Joegoslavië-Tribunaal met de Spaanse Inquisitie. Hij vroeg zich af waarom het Tribunaal er bang voor is dat hij een goede gezondheid krijgt.

De magistraat Robinson ontkende op de hoogte te zijn van het verbod van de artsen van maandgamorgen. Hij zei dat de zitting enkel is doorgegaan na overleg met artsen. Die zouden enkele dagen geleden geen bewaar hebben gemaakt tegen een zitting waarop slechts over de consequenties van de gezondheidstoesttand van de beklaagde voor het proces wordt gesproken.

De rechter begon tot woede van Milosevic uit de vertrouwelijke medische rapporten te citeren. Robinson zei dat dit in dit speciale geval wel moest, omdat Milosevic' gezondheid direct van invloed is op de voortgang van het proces.

Maandag had Milosevic onder enorme belangstelling van de pers moeten beginnen met zijn verdediging; een inleidende redevoering van circa vier uur.

Het proces begon in februari 2002 en de aanklagers hebben twee jaar lang de schuld van de beklaagde trachten aan te tonen. Milosevic zou zijn onschuld moeten aantonen in de maandag te beginnen fase van het proces. Hij moet nu tot minstens 9 juli rust houden en het ziet er niet naar uit dat er dan reeds een belangrijke verbetering is opgetreden

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief