Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Running mate' moet vooral hiaten vullen

6 jul 04

De kandidaten voor het Amerikaanse vice-presidentschap worden doorgaans geselecteerd om de gaten te vullen die presidentskandidaten hebben laten vallen. Bij John Kerry's keus voor John Edwards lijkt dat niet anders. De voormalige rivalen lijken elkaar op politiek inhoudelijk vlak maar ook op het vlak van persoonlijkheid goed aan te vullen.

Kerry is op sociaal terrein een progressieve kandidaat uit het noordoosten, terwijl Edwards een gematigder kandidaat uit het zuiden is. Over grote politieke thema's zoals de oorlog in Irak, de
belastingverlagingen van Bush en het te voeren economisch beleid zijn ze het evenwel roerend eens.

Presidentskandidaat Kerry geldt als rijke aristocraat uit Boston. Edwards is de zoon van een fabrieksarbeider. Voorts lijkt Kerry bij tijd en wijle uit de hoogte, afstandelijk en geen briljant spreker te zijn, terwijl zijn dinsdag aangestelde rechterhand een warme indruk achterlaat, zuidelijke charmes uitstraalt en een zeer begenadigd redenaar is.

De senator uit Massachusetts geldt als doorgewinterde oude politieke rot compleet met grijze haren en een diep doorgroefd gezicht, zijn souffleur als 'jong', sexy, snel en knap. Edwards zou door zijn charmante verschijning, redenaarstalent en zijn warme uitstraling niet alleen een goede kans maken bij de vele zwevende vrouwelijke kiezers maar is ook populair bij veel minderheden.

Kerry lijkt het met zijn enorme dosis ervaring meer van de gevestigde Democratische orde te moeten hebben. Op inhoudelijk vlak lijkt hij een voorsprong te koesteren en meer vertrouwen in te boezemen dan zijn 'running mate'.

Democraten zien in Edwards daarentegen de man die een uitstekende band onderhoudt met het gewone Amerika van de doorsnee werkende man, terwijl Kerry geregeld het verwijt krijgt zich vooral te bewegen in de hogere maatschappelijke echelons. De warme gevoelens die Edwards oproept bij veel stemmers in de midden- en arbeidersklasse en zijn zuidelijke komaf lijken hem vooral de ideale 'running mate' van Kerry te maken.

De verkiezingen van november worden mogelijkerwijs beslist in de industriële staten in het middenwesten, die zwaar zijn getroffen door de recente economische teruggang. Juist daar lijkt Edwards populair te zijn en kan zijn gedachtegoed op veel steun rekenen.

In de zuidelijke staten die traditioneel altijd op de Democraten stemden, zou de partij van Kerry en Edwards ook de nodige winst kunnen boeken. Vier jaar terug gingen alle zuidelijke staten naar de Republikeinen. De kandidatuur van Kerry uit Massachusetts deed voor dit jaar ook weer het ergste vermoeden, maar met de zuiderling Edwards als zijn 'running mate' zouden er in november in een of meerdere staten wel eens verrassingen kunnen optreden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief