Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet akkoord met bezuinigingsplan van 750 miljoen

9 jul 04

Het kabinet is het vrijdag eens geworden over een bezuinigingspakket van 750 miljoen euro. Dat is nodig om het begrotingstekort volgend jaar binnen de Europese afspraken te houden.

Belangrijke maatregelen die genomen worden zijn het korten van ontslagvergoedingen op de WW-uitkering en een verhoging van het collegegeld met 100 euro. Dat heeft minister Zalm (Financiën) vrijdag na afloop van de ministerraad bevestigd.

De hoogte en duur van de WW-uitkeringen worden ondanks pogingen daartoe van Zalm ongemoeid gelaten. Vooral minister De Geus verzette zich daartegen. Hij draagt nu 186 miljoen euro bij aan het bezuinigingspakket. Behalve de beperking van de ontslagvergoeding voor werklozen (opbrengst 150 miljoen euro) gaat het om de verhoging van de leeftijd waarop oudere werklozen in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering van 50 naar 55 jaar. De IOAW is een
bijstandsuitkering waarbij geen vermogenstoets plaatsvindt, zodat de oudere werkloze niet "zijn huis hoeft op te eten".

Ook de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid en Van der Hoeven (Onderwijs) dragen flink bij. In de zorg wordt in het budget voor innovatie geschrapt (100 miljoen in 2005). Onderwijs levert een bijdrage door een hoger collegegeld. Die verhoging is wel de helft
lager dan Zalm wilde. Ook de OV-jaarkaart wordt niet omgezet in een lening voor studenten die langer dan vier jaar studeren. Onder druk van D66 en Van der Hoeven zijn deze twee maatregelen geschrapt. Om toch aan voldoende geld te komen, haalt Zalm meer geld uit het
potje professionele inkopen en aanbestedingen.

De meeste aangekondigde bezuinigingsmaatregelen gelden niet alleen voor volgend jaar maar werken tot aan 2007 door. Naast de bezuinigingen kon Zalm in zijn plannen ook een meevaller van 125 miljoen euro in de huursubsidie opnemen.

De besprekingen over het bezuinigingspakket verliepen de afgelopen weken moeizaam. Nu de WW-uitkeringen buiten schot blijven, viel een belangrijke hobbel voor de CDA-ministers weg. De D66-bewindslieden gingen vrijdag uiteindelijk ook akkoord met de ingrepen in het onderwijs.

Het kabinet spreekt in augustus verder over de 'koopkrachtplaatjes' voor volgend jaar. Het wil de zwakke groepen in de samenleving ontzien. Zonder ingrepen zouden uitkeringsgerechtigden er volgend jaar 2 procent op achteruit gaan, terwijl werkenden maar 1 procent hoeven in te leveren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief