Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fourniret: 'Dutroux? Nee, ik ben erger'

9 jul 04

"Je kunt mij wel vertrouwen: Ik ben leraar, ik ben vader, ik ben 61 jaar." Met die woorden lokte Michel Fourniret op 26 juni 2003 de toen 13-jarige Marie in zijn auto. Hij had haar de weg gevraagd naar een klooster, waar hij zogenaamd iets moest afleveren. Het meisje wilde aanvankelijk niet mee. "Ik mag niet bij vreemde mannen in de auto stappen", had ze nog gezegd, maar uiteindelijk wilde ze de oudere man toch helpen en stapte in.

De vader van het meisje vertelde op 2 juli zijn verhaal in het Vlaamse tv-programma Terzake. G. Kirombo was enkele jaren eerder uit Burundi gevlucht voor de vele moorden daar. In het Waalse Ciney bleek zijn gezin echter onverwacht toch ook gevaar te lopen.

Eenmaal in de auto kreeg het meisje gauw touwen om haar polsen. Ze snapte dat het niet pluis was. "Bent u lid van de bende Dutroux?", vroeg ze aan Fourniret. Die schudde zijn hoofd en
antwoordde: "Nee, ik ben geen lid. Ik ben erger".

Later slaagde het meisje erin om de touwen rond haar polsen door te bijten. Ze kon ontsnappen. Dankzij haar aanwijzingen greep de politie Fourniret in de kraag. Sindsdien zit hij vast in de gevangenis van Dinant.

De vader zegt nu beter dan ooit te beseffen aan welk lot zijn dochter is ontsnapt. Fourniret heeft tot en met vrijdag negen moorden op merendeels jonge Franse vrouwen bekend. Hij kon
jarenlang zijn gang gaan, omdat de Fransman na een veroordeling wegens pedofilie van Frankrijk naar België was verhuisd. Daar wist de politie niet van zijn verleden. Hij kreeg zelfs een bewijs van goed gedrag, waarmee hij een baan op een school begon.

Inmiddels hebben er opgravingen plaatsgevonden rond Fournirets voormalige kasteel in Noord-Frankrijk. De Franse politie vond daar, op aanwijzen van Fourniret zelf, twee van zijn slachtoffers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief