Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Filipijnen gaan niet in op eis ontvoerders

12 jul 04

De Filipijnen gaan niet in op een eis van Iraakse gijzelnemers die willen dat het Aziatische land zijn troepen een maand eerder uit Irak terugtrekt.

De 51 militairen blijven "in lijn met onze verplichting aan de vrije bevolking van Irak" zoals gepland tot 20 augustus in Irak, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Delia Albert zondag. Een dag eerder zei Albert dat het mandaat niet wordt verlengd, een beslissing die volgens de minister al voor het gijzeldrama is genomen.

De kidnappers hebben Manilla zaterdag tot 20 juli gegeven om Irak te verlaten. Een ultimatum van een etmaal aan de Filipijnse regering om te laten zien dat Manilla van goede wil is, verstreek zondagavond. Eerder hadden de kidnappers gedreigd de gijzelaar, de 46-jarige Angelo de la Cruz, zaterdag te vermoorden.

"De gijzelaar blijft in gevangenschap en wordt behandeld als een gevangene onder de islam tot de laatste Filipijnse militair op 20 juli Irak heeft verlaten. Anders wordt hij geëxecuteerd", zo stond in een verklaring van de groep die zich Islamitisch Leger noemt.

De Filipijnse president Arroyo had voor de bekendmaking van het ultimatum ten onrechte aan de familie van de gijzelaar verteld dat hij naar een hotel in Bagdad was gebracht en zou worden vrijgelaten. Dit werd later door de kidnappers ontkend in een uitzending van de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De ontvoerde Filipijn deed vrijdag op al-Jazeera een emotionele oproep aan de Filipijnse president. "Alstublieft, Arroyo, trek uw troepen terug." De Filipijn riep zijn landgenoten op om vooral niet naar Irak te reizen.

Arroyo heeft haar landgenoten verboden om nog langer naar Irak te gaan. Het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de circa 4100 Filipijnse burgers die op Amerikaanse bases in Irak ondersteunend werk doen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief