Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon en Peres willen samenwerken voor Gaza-plan

12 jul 04

De Israëlische premier Sharon en oppositieleider Peres willen samenwerken om een Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook door te zetten. Dat zijn de leiders van Likoed en de Arbeidspartij volgens politieke bronnen maandag overeengekomen tijdens een eerste bespreking over de mogelijke vorming van een coalitieregering.

Sharon en Peres ontmoetten elkaar in de residentie van de premier tijdens een werkontbijt. Beide leiders zullen naar verwachting eerst met hun achterban overleggen voor de onderhandelingen formeel kunnen beginnen.

"Ze zijn overeengekomen het Gaza-plan te steunen", aldus een goed ingelichte bron na afloop van de bespreking in Jeruzalem. "Maar het is nog maar het begin van de onderhandelingen en zij bespraken geen specifieke kwesties. Peres zei dat hij nog steeds een mandaat van zijn partij nodig heeft als de Arbeidspartij besluit tot de regering toe te treden", aldus dezelfde bron.

Het kabinet heeft geen meerderheid meer in het parlement na een ruzie in de coalitie over het Gaza-plan. Sharon wil zich terugtrekken uit de Gazastrook en alle 21 Israëlische nederzettingen daar ontmantelen. Ook wil hij vier op de Westoever gelegen kolonies opgeven. Het kabinet ging akkoord met het plan nadat Sharon twee extreem-rechtse ministers had ontslagen. Dit kostte hem wel de meerderheid in de Knesset, de volksvertegenwoordiging.

Peres van de centrumlinkse Arbeidspartij heeft wel enkele eisen gesteld voor hij tot de regering wil toetreden. Zo moet de terugtrekking uit de Gazastrook worden versneld. Ook wil hij dat Israël weer gaat overleggen met de Palestijnen. Die vrezen dat Israël na vertrek uit de Gazastrook zijn greep op de Westelijke Jordaanoever zal versterken.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief