Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rebellen Darfur ontvoeren Arabische stamleider

12 jul 04

In de West-Soedanese regio Darfur hebben rebellen een belangrijke leider van een aantal vijandige Arabische stammen ontvoerd. Dat heeft gouverneur Osman Kibir van Noord-Darfur zondag laten weten.

De rebellen grepen al-Sadiq Abbas, leider van alle Arabische stammen in het noorden en oosten van Darfur, bij een aanval op de stad al-La'at in het gebied. Ook een rechter en een bankdirecteur zijn ontvoerd.

Het Soedanese Bevrijdingsbeweging (SLM) en de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM), die opkomen voor de zwarte inheemse minderheid in Darfur, zijn vorig jaar een opstand begonnen tegen de Soedanese regering.

Khartoem onderdrukt de rebellie met behulp van onder meer de Arabische Janjaweed-milities. In Darfur zijn door het geweld al ruim 10.000 mensen omgekomen en meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen. De Verenigde Naties noemen de situatie in Darfur de ergste humanitaire crisis in de wereld.

De Soedanese regering staat onder grote internationale druk, met name van de Verenigde Staten, om een einde te maken aan het geweld in Darfur. President Omar Hassan al-Bashir heeft eerder beloofd dat hij de Janjaweed zal ontwapenen.

De rebellen in Darfur beschuldigen het centrale gezag in Khartoem er nu van dat zij leden van de Janjaweed inlijven in het Soedanese leger en de politie. Ze dringen er bij de VN en de VS hiertegen actie te ondernemen.

(Bron: ANP/Reuters/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief