Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon dreigt coalitiegenoten met verkiezingen

12 jul 04

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft opstandige leden van zijn rechtse coalitie maandag gewaarschuwd dat hij mogelijk vervroegde verkiezingen uitschrijft als zij zijn pogingen blokkeren om de regering uit te breiden met de Arbeidspartij.

Sharon voerde eerder op de dag overleg met Shimon Peres, de leider van de Arbeidspartij. De premier wil de centrumlinkse partij in zijn regering opnemen om zo voldoende steun in het parlement te hebben voor zijn plan voor Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

De premier deed zijn uitspraak tegenover leden van zijn Likoedpartij. Binnen de Likoed bestaat weerstand tegen de opname van de Arbeidspartij in de regering. Bovendien is de partij ernstig verdeeld over het Gazaplan. Een referendum onder partijleden verwierp het plan.

Om de terugtrekking uit Gaza door het parlement te krijgen, moest Sharon twee ministers van extreemrechtse huize ontslaan. De regering heeft nu geen meerderheid meer in de volksvertegenwoordiging. Met de Arbeidspartij zou hij weer over een ruime meerderheid beschikken.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief