Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terugtrekking Filipijnen uit Irak nog weinig concreet

13 jul 04

De Filipijnen zullen hun militairen "zo snel mogelijk" uit Irak terugtrekken, om het leven van een gegijzelde Filipijn te redden. Dat zei onderminister Rafael Seguis maandag op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Maar hoe snel dat is, is onduidelijk. Bovendien had het Filipijnse leger dinsdag nog geen bevel tot terugtrekken gekregen.

Manilla's troepen in Irak, een humanitaire missie van 51 man, zou volgens plan op 20 augustus vertrekken. De ontvoerders van een 46-jarige vrachtwagenchauffeur hebben echter geëist dat de Filipijnen onmiddellijk Irak verlaten, anders zouden ze Angelo de la Cruz doden. In het weekeinde ontstond ook al verwarring over het lot van De la Cruz.

Een minister had de familie laten weten dat de man vrij zou komen, maar dat bleek later onjuist. Onderminister Seguis zei op Al-Jazeera dat de troepen nu weggaan als alle voorbereidingen daarvoor zijn genomen, maar een datum noemde hij niet. Een legerwoordvoerder zei dinsdag nog te wachten op een bevel tot terugtrekking. De familie van De la Cruz toonde zich sceptisch, ook al door de eerdere misverstanden over het lot van de vrachtwagenchauffeur.

Een anonieme legerfunctionaris zei dat het mogelijk was om Irak binnen drie dagen te verlaten, maar dan wel met logistieke steun van de VS. Enkele dagen eerder nog leek de Filipijnse regering voet bij stuk te houden. Meerdere malen verklaarden hoge functionarissen op tv dat Manilla zich niet voor 20 augustus zou terugtrekken.

De ontvoering bracht president Arroyo in een lastig parket. De gijzelaar komt uit haar geboortestreek, en dat is electoraal van belang, maar ook wil ze haar verbond met de VS niet op het spel zetten. Overal in het land houden Filipijnen wakes en demonstraties voor Angelo de la Cruz. De Filipijnse autoriteiten onderhandelen kennelijk met de ontvoerders. De uiterste datum voor tegemoetkoming aan de eisen van ontvoerders is enkele malen verschoven.

Manilla moest voor maandagavond 21.00 uur beloven zijn 51 manschappen in Irak uiterlijk 20 juli naar huis te sturen. De Filipijnse soldaten in Irak verrichten humanitair werk. Ook zijn er nog 4000 burgers, die vooral op contractbasis werken op Amerikaanse militaire bases.

Filipijnse media berichtten dat Filipijnse diplomaten in Bagdad de ontvoerders geld hebben geboden, maar dat weigerden de kidnappers. De echtgenote en een broer van De la Cruz zijn volgens Filipijnse media in Jordanië aangekomen. Ze willen een oproep voor de vrijlating van hun familielid doen via de Jordaanse televisie.

(Bron: Reuters/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief