Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arbeidspartij achter coalitie met Sharon

14 jul 04

De Israëlische Arbeidspartij van oppositieleider Shimon Peres staat achter coalitieonderhandelingen met de centrumrechtse Likoed-partij van premier Sharon. Maandag werd bekend dat Peres en Sharon bereid waren om samen een coalitie te vormen, alleen de achterban van beide partijen moest het plan nog goedkeuren.

De achterban van de Likoed-partij van premier Sharon heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Binnen de ultrarechtse vleugel van de Likoed-partij bestaat veel verzet tegen samenwerking met de Arbeidspartij.

Sharon heeft de steun van de Arbeidspartij nodig om de terugtrekking van joodse kolonisten uit de Gazastrook te kunnen afdwingen. Het rechtse kabinet van premier Sharon is verzwakt door de lancering van dit Gazaplan. Een aantal extreemrechtse ministers zijn opgestapt en het kabinet kan niet meer op een meerderheid rekenen in de Knesset, het Israëlische parlement.

Als de onderhandelingen tussen de Arbeidspartij en Likoed leiden tot een coalitie, zullen besluiten als het ontmantelen van de joodse nederzettingen in de bezette gebieden sneller genomen kunnen worden.

De route van de veiligheidsmuur die premier Sharon bouwt om Palestijnse terroristen op afstand te houden, zal worden gewijzigd. De route loopt nu nog dwars door Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever.

Deze zal worden herleid, zodat de muur dichter bij de grens tussen Israël en Palestijns gebied zal lopen. Dat hebben bronnen binnen de Israëlische veiligheidsdienst verklaard.Het herleiden van de route van de veiligheidsmuur zou de coalitiebesprekingen met de hervormingsgezinde Arbeidspartij vergemakkelijken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief