Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden door autobom in centrum Bagdad

14 jul 04

Een vermoedelijke zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft woensdag aan elf mensen het leven gekost. Zeker veertig man raakten gewond. De aanslag volgt op de executie van een Bulgaarse gijzelaar. De Filipijnen trekken intussen hun troepen terug uit Irak.

De aanslag met een autobom had plaats bij de ingang van de Groene Zone waar onder meer het Iraakse regeringscentrum en de Amerikaanse en Britse ambassades zijn gevestigd. Interim-premier Allawi zei ter plaatse dat de meeste doden burgers zijn. Drie Iraakse soldaten kwamen om.

"Dit is pure agressie tegen het Iraakse volk", aldus Allawi. Het is de eerste grote aanslag met een autobom sinds hij eind vorige maand de macht officieel overnam. Op het moment van de explosie stonden veel mensen in de rij te wachten om toegelaten te worden tot de Groene Zone.

De aanslag volgde op de executie van een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur. De groepering al-Tawhid wa al-Jihad van Abu Musab al-Zarqawi liet weten binnen 24 uur een tweede Bulgaar te willen doden als niet alle Iraakse gevangenen in Amerikaanse handen worden vrijlaten.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft een videoband van de terechtstelling ontvangen. Een woordvoerder van de Bulgaarse regering bevestigde de dood van de gijzelaar. "We kunnen de komende 24 uur alleen maar bidden voor het leven van de tweede Bulgaar", aldus de zegsman.

De Bulgaarse autoriteiten hebben de gijzelaars ge‹dentificeerd als Ivaylo Kepov en Georgi Lazov. Pogingen om de vrachtwagenchauffeurs vrij te krijgen via onderhandelingen mislukten. Wie van hen is gedood, is niet duidelijk. Beide mannen werden ontvoerd in Noord-Irak.

Een andere Iraakse groep, het Nationale Islamitische Verzet, dreigt een Egyptenaar te doden. Mohammed al-Gharabawi wordt gedood als zijn Saoedische werkgever zich niet terugtrekt uit Irak. Hij werd ontvoerd terwijl hij brandstofproducten afleverde bij het Amerikaanse leger.

In Zuid-Irak zijn 485 Bulgaarse militairen gelegerd. De regering in Sofia heeft gezegd ze niet terug te trekken. De Filipijnen zijn al wel begonnen met de terughalen van hun militairen uit Irak. Manilla hoopt zo te voorkomen dat een Filipijnse gijzelaar wordt gedood.

De Filipijnse minister Delia Albert van Buitenlandse Zaken zei dat de terugtrekking "wordt gecoördineerd" en dat het aantal leden van de missie in Irak is teruggebracht van 51 tot 43. Washington zei eerder teleurgesteld te zijn over het besluit van Manilla.

Islamitische militanten gijzelden de Filipijnse vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz vorige week. Zij dreigen de 46-jarige vader van acht kinderen te onthoofden als het kleine Filipijnse contingent niet uiterlijk 20 juli uit Irak is verdwenen, een maand eerder dan gepland.

Volgens de Filipijnse gezant Roy Cimatu maakt Angelo de la Cruz het goed. Cimatu onderhandelt in Bagdad namens president Gloria Macapagal Arroyo met de ontvoerders. Een zegsman van het ministerie van Buitenlandse in Manilla zei dat het executiegevaar inmiddels is geweken.

In Irak zijn eerder al zeker drie ontvoerde westerlingen gedood. De 36-jarige Italiaan Fabrizio Quattrocchi werd op 14 april doodgeschoten. Gijzelnemers onthoofdden een maand later de Amerikaan Nick Berg (26). Op 22 juni werd de 33-jarige Zuid-Koreaanse tolk Kim Sun-il onthoofd. De dood van de ontvoerde Amerikaanse soldaat Keith Maupin (20) is niet bevestigd.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief