Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AIVD: terreuralarm door eis al-Qaeda

14 jul 04

Het huidige terreuralarm in Nederland is mede ingegeven door het aflopen van een al Qaeda-ultimatum. Dat heeft de AIVD vandaag bevestigd.

Al-Qaeda heeft de Europese landen in april een bestand beloofd als zij zich binnen drie maanden terugtrekken uit Afghanistan, Irak en andere islamitische landen. Dat ultimatum loopt morgen af.

De AIVD zegt dat het ultimatum slechts een onderdeel vormt van het complex aan factoren die een rol hebben gespeeld in de dreigingsanalyse. Voor het kabinet was informatie uit verschillende bronnen aanleiding voor de verscherpte veiligheidsmaatregelen, die vrijdag ingingen. Onder andere Schiphol wordt extra beveiligd. Het is niet bekend hoeveel gebouwen en gebieden extra beveiligd worden.

Het kabinet werkt momenteel aan een alarmsysteem naar Amerikaans model. Daarmee worden Nederlanders via kleuren tussen groen en rood gewaarschuwd wanneer terroristische aanslagen dreigen. In welke categorie de huidige dreiging zou vallen, is niet bekend.

De laatste keer dat in Nederland zichtbare maatregelen werden genomen, was eind september 2001. Toen werden de Coen- en Zeeburgertunnel in Amsterdam en de Botlek- en de Beneluxtunnel in Rotterdam volledig afgesloten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief