Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vice-president Cheney wil zijn baan houden

15 jul 04

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft bevestigd dat hij de komende presidentsverkiezingen beslist weer kandidaat vice-president is.

Media speculeerden eerder dat de Republikeinse partij hem liever opzij zet voor de verkiezingen in november. Die lijken een nek-aan-nek-race te worden tussen de Republikeinen en de Democraten onder de kandidaten Kerry (president) en Edwards (vice-president).

Cheney zei tegen verslaggevers dat hij geen enkele reden ziet om op te stappen. Hij beklemtoonde dat president Bush hem als kandidaat vice-president houdt en dat Bush "het team niet wil opbreken". Bush zei woensdag op een verkiezingsbijeenkomst in staat Wisconsin dat hij nog een ambtstermijn nodig heeft om "het werk in Irak en Afghanistan af te maken".

Whoopi Goldberg ontslagen
De Amerikaanse komediante Whoopi Goldberg is ontslagen door een dieetfirma, Slim Fast, vanwege een aantal seksueel getinte grollen over de Amerikaanse president Bush. Slim Fast is onderdeel van de gigant Unilever. Deze multinational heeft laten weten dat ze een reclamespot met Goldberg niet langer uitzendt.

De actrice maakte tijdens een diner op 8 juli in New York voor de Democratische voormannen John Kerry en John Edward onder meer grove en seksueel getinte woordspelingen met Bush' naam. Goldberg heeft het besluit van Slimfast bekritiseerd door erop te wijzen dat ze al twintig jaar grappen maakt over presidenten. Het is volgens haar begrijpelijk dat Slim Fast zijn handel wil beschermen, maar "ik moet doen wat ik als artiest, schrijfster, komediante en als Amerikaan moet doen".

Amerikaanse media constateren dat ondernemingen steeds vaker ingrijpend reageren op politiek gevoelig materiaal. Het wordt door sommigen censuur door ondernemingen genoemd. Recent weigerde Walt Disney een documentaire van filmmaker Moore, Fahrenheit 9/11, te distribueren wegens de politieke boodschap van de documentaire.

(Bron: ANP/Reuters/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief