Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw medisch onderzoek Milosevic gelast

15 jul 04

Patrick Robinson, de voorzittend rechter in het Milosevic-proces, heeft donderdag een nieuw medisch onderzoek gelast van de verdachte door dr. Van Dijkman, de cardioloog die de ex-president van Joegoslavië tot nu toe heeft behandeld.

Van Dijkman moet de verdachte onderzoeken en "alle relevante informatie" in overweging nemen met het oog op het feit dat Milosevic zich zelf verdedigt. Van Dijkman moet "quam primum" (zo spoedig mogelijk) aan de rechters rapporteren over de vraag of de verdachte fit genoeg is ermee door te gaan, en over de te verwachten consequenties voor het verdere verloop van het proces.

Het rechterlijk bevel lijkt op een nieuwe voorbereidende stap om Milosevic eventueel tegen zijn wil een advocaat toe te wijzen. Vorige week al was griffier Hans Holthuis gevraagd om te kijken naar geschikte kandidaten, voor het geval dat de rechters tot zo'n maatregel besluiten.

Maandag had een andere cardioloog, dr. Sedney, geadviseerd dat Milosevic rust moet houden in verband met zijn hoge bloeddruk.

Los van het donderdag gelaste nieuwe onderzoek op de langere termijn staat een eerder in opdracht gegeven medisch rapport dat Holthuis uiterlijk vrijdagmiddag aan het einde van de kantooruren in handen moet hebben over de vraag of Milosevic maandag terecht kan staan zoals gepland. Hij zou dan aan zijn openingspleidooi moeten beginnen.

Het Milosevic-proces begon op 12 februari 2002. Het is al zestien keer onderbroken of uitgesteld wegens de slechte gezondheid van de verdachte. Milosevic (62) heeft geregeld last van hoge bloeddruk en/of griep en/of uitputtingsverschijnselen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief