Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Justitie heeft recht op vervolging Spooren verspeeld'

15 jul 04

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het recht op strafvervolging van oud-PSV-directeur Fons Spooren verspeeld. De belangrijkste reden daarvoor is dat voormalig burgemeester van Eindhoven, R. Welschen, vorig jaar juni publiek heeft gemaakt dat Spooren seropositief is. Die beslissing heeft het strafrechtelijk onderzoek in aanzienlijke mate beïnvloed.

Dat betoogde een van Spoorens advocaten, G.J. Knoops, donderdag voor de rechtbank in Den Bosch. Knoops meent dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk moet verklaren. Met de bekendmaking van Spoorens HIV-besmetting zijn diens privé-belangen bovendien ernstig geschaad. Het belang van de volksgezondheid, dat Welschen als rechtvaardiging opvoerde voor de bekendmaking, bestond volgens Knoops niet. Hij weet zich hierin gesteund door de GG&GD. Officier van justitie M. Klinkenbijl stelt zich op het standpunt dat de HIV-besmetting bekend is geworden door een publicatie in het Eindhovens Dagblad. De autoriteiten hebben dat bericht nadien slechts bevestigd, aldus Klinkenbijl.

Volgens Knoops hebben de (minderjarige) schandknapen die aangifte hebben gedaan tegen Spooren, zich sterk laten leiden door het bekendmaken van de besmetting. Ook hebben zij op basis van die wetenschap hun verklaringen aangescherpt. "Op die manier is het strafrechtelijk onderzoek beï‹nvloed", aldus Knoops.

Knoops vindt ook dat justitie oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van het strafrecht, als het gaat om de HIV-besmetting en het - in de ogen van het OM - strafbare gedrag van Spooren. "Deze zaak ligt anders dan andere", meent Knoops. "Het gaat hier om handelingen op een openbare locatie, waar mensen seksuele diensten tegen betaling aanbieden. Eerdere zaken waarbij sprake was van HIV-besmette verdachten speelden zich af in de relationele sfeer. Dat is een wezenlijk verschil."

Volgens Knoops onderscheidt de zaak zich ook door de gevolgen voor de verdachte, in dit geval Spooren. Die zijn naar zijn smaak "desastreus". Spooren werd ontslagen bij PSV en kreeg de voltallige Nederlandse media over zich heen. De raadsman vindt dat met die factoren sterk rekening gehouden moet worden. "Deze man is voor het leven getekend. Je moet je afvragen of een bestraffing door de rechter nog wel een functie heeft." Spooren moet hoe dan ook niet terug naar de gevangenis, vindt Knoops. Spooren zat vorig jaar ruim drie maanden in voorarrest en werd door de rechtbank onder voorwaarden vrijgelaten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief