Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Annan spreekt Lubbers vrij van seksueel misbruik

15 jul 04

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft Unhcr-leider Ruud Lubbers donderdag vrijgesproken van seksuele intimidatie. Een dergelijke klacht van een medewerker tegen de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen valt niet te bewijzen, aldus Annan.

De hoogste VN-baas, die de zaak nu als gesloten beschouwt, berispte Lubbers wel over de manier waarop die de klacht heeft behandeld. "Hoewel ik de klacht tegen de heer Lubbers ongegrond acht, heb ik hem schriftelijk in de sterkste bewoordingen mijn zorgen overgebracht over het incident en over de daarop volgende gebeurtenissen tijdens het onderzoek", aldus Annan in een brief aan het kaderpersoneel van de Unhcr.

Naar de 65-jarige Nederlandse oud-premier liep sinds mei een onderzoek van het Bureau voor Intern Toezicht van de VN. Dat gebeurde na een klacht van een Amerikaans vrouwelijk staflid van de Unhcr in Genève. Zij beschuldigde Lubbers van seksuele intimidatie.

Volgens de 51-jarige klaagster deed het incident zich voor toen zij na een vergadering met andere stafleden Lubbers' kantoor verliet, kort voor Kerstmis 2003.

Lubbers, een van de hoogste personages binnen de VN, heeft steeds ontkend iets verkeerds te hebben gedaan. Volgens hem ging het om een "vriendschappelijk gebaar".

De baas van de vluchtelingenorganisatie ging in een interne brief juist in de aanval en bekritiseerde de pers van "ongegronde berichten" en gaf ook het integriteitsbureau van de VN ervan langs. Het orgaan zou hem te laat hebben ge‹nformeerd over de klacht.

Zijn woordvoerster zei in een reactie op het oordeel van Annan dat de voormalige premier van Nederland doorgaat met zijn werk als hoge commissaris van de Unhcr. De uitspraak dat hij onschuldig is van seksuele intimidatie beschouwt hij als een bevestiging van wat hij eerder heeft verklaard.

Daaraan heeft Lubbers niets toe te voegen, zei zijn woordvoerster, behalve dat hij belangrijker dingen aan zijn hoofd heeft "zoals een oplossing zoeken voor de 17 miljoen vluchtelingen en ontheemden in de wereld". De woordvoerster wilde ook niet ingaan op de kritiek van Annan over de wijze waarop Lubbers met de klacht is omgesprongen.

Annan meldde in zijn brief niet wat er tijdens het onderzoek precies mis is gegaan. "Sommige van die gebeurtenissen zouden kunnen worden uitgelegd als een poging de loop van het onderzoek te beïnvloeden", aldus Annan donderdag. VN-functionarissen hebben echter bevestigd dat Lubbers de vrouw een brief naar haar privé-adres had gestuurd waarin hij haar vroeg de klacht in te trekken en haar bescherming beloofde tegen eventuele represailles.

"Ik heb hem er nadrukkelijk op gewezen dat het zijn plicht is het recht van stafleden om klachten in te dienen over alle vormen van wangedrag te beschermen, ongeacht de uitkomst van het onderzoek", aldus Annan in zijn brief van donderdag.

De VN-chef zei erop te rekenen dat de Unhcr-staf ondanks de "periode van ontwrichting en twijfel" verder gaat met het vluchtelingenwerk. Hij stuurt een hoge functionaris, Catherine Bertini, naar Genève om te praten met Lubbers, hoge managers en andere stafleden. Zij moet proberen op deze manier "het wederzijds vertrouwen" te herstellen.

Premier Balkenende zei in een reactie "zeer verheugd" te zijn met de uitkomst van het onderzoek. De kwestie had hem ook persoonlijk "zwaar op de maag gelegen". Zo zocht de premier begin juni contact met Annan om te spreken over de procedure van het onderzoek. Lubbers kan zich nu weer "volledig concentreren op het vluchtelingenwerk", aldus Balkenende.

Lubbers was twaalf jaar lang, van 1982 tot 1994, premier van Nederland. Hij werd in 2000 hoge commissaris van de Unhcr. Bij de VN-vluchtelingenorganisatie geeft hij leiding aan een staf van 6000 mensen. De termijn van Lubbers loopt eind 2005 af.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief