Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dreiging gericht op West-Nederland en Brabant

15 jul 04

De terroristische dreiging in Nederland is gericht op de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Het gaat om specifieke objecten zoals overheidsinstellingen en plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, zogeheten 'soft targets'. Dat hebben de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd.

De informatie die afgelopen vrijdag leidde tot verhoging van de waakzaamheid duidt op "een of meer plannen voor gewelddadige acties", aldus Remkes. Deze informatie kwam "uit binnen- en buitenland". Volgens Donner wordt de dreiging "zeer serieus genomen".

De maatregelen die zijn genomen, verschillen per object. Het niveau van de beveiliging is 'permanent toezicht'. Het lokale gezag, met name de politie, en de marechaussee zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen.

De politie in Zeeland wilde donderdagavond geen commentaar geven op de toelichting van Remkes en Donner. De korpsen Zuid-Oost Brabant en Brabant-Noord zeiden zelfs nog niets te hebben gehoord van de nieuwste berichten.

Remkes en Donner wilden verder geen informatie kwijt omdat dat opsporing en vervolging in de weg zou kunnen zitten. Ook zouden bronnen mogelijk in gevaar komen en kwaadwillenden op verkeerde gedachten kunnen worden gebracht.

Remkes benadrukte nog eens dat iedereen die direct met de dreiging te maken heeft, op de hoogte is gesteld. Hij reageerde daarmee op de klacht van politiebonden dat veel politiemensen in het ongewisse zijn over de maatregelen. Dat zou tot onrust leiden.

De bewindsman heeft hierover donderdagmiddag met de bonden overleg gehad. Zij zijn daarbij gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat iedereen die van de dreiging moest weten, ervan op de hoogte was. Verder hebben ze afgesproken dat ze voortaan nog beter zullen communiceren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief