Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic-proces geschorst tot na zomerreces

16 jul 04

Het Milosevic-proces is geschorst tot dinsdag 31 augustus, vanwege de hoge bloeddruk van de verdachte. Dit heeft de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal vrijdagmiddag laten weten.

Eigenlijk had de ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië maandag moeten beginnen met het openingspleidooi van zijn verdediging. Een van de behandelend artsen heeft echter vrijdag geadviseerd dat er maandag geen zitting wordt gehouden.

Het is de vijfde keer dat het begin van de verdediging van Milosevic wordt uitgesteld vanwege de slechte gezondheid van de verdachte. Het is de zeventiende keer sinds het begin van het "proces van de eeuw" op 12 februari 2002 dat de rechtszaak wordt onderbroken of uitgesteld vanwege de slechte gezondheid van de verdachte.

De 62-jarige Milosevic heeft geregeld last van hoge bloeddruk en/of uitputtingsverschijnselen en/of griep. De bewijsvoering in de Milosevic-zaak ligt stil sinds februari 2004, toen de aanklagers de laatsten van hun bijna driehonderd getuigen opriepen. De ex-president, die terecht staat voor het VN-hof in Den Haag, is aangeklaagd wegens genocide (volkenmoord), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de balkanoorlogen in de jaren negentig.

Het eerste proces tegen een voormalig staatshoofd voor een VN-tribunaal wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd door juristen, diplomaten, politici en journalisten vanwege de precedentwerking voor de internationale strafrechtspleging.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief