Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnse premier stapt op

17 jul 04

De Palestijnse premier Qurei heeft tijdens een spoedberaad over de veiligheidssituatie zijn functie neergelegd. De Palestijnse leider Arafat accepteert dat ontslag niet. Dat melden bronnen rond de Palestijnse regering.

De aanleiding van het spoedberaad was een reeks ontvoeringen, waarbij vier Fransen en twee Palestijnse bestuurders enige tijd waren gegijzeld.

Arafat heeft toegezegd om de Palestijnse veiligheidstroepen te hervormen. De internationale gemeenschap had daar al eerder op aangedrongen. Ook heeft Arafat de nationale politiechef vervangen. Hij wordt verdacht van corruptie. De chef was gisteren enige tijd ontvoerd.

Noodtoestand
In de Gazastrook is de noodtoestand uitgeroepen na de reeks van ontvoeringen. Militante groepen ontvoerden gisteren bij drie incidenten twee Palestijnse veiligheidsfunctionarissen en een groep van vier Fransen. Alle gijzelaars zijn inmiddels vrijgelaten.

De vier Fransen werden overvallen in een restaurant in de stad Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook. Ze werken volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken voor hulporganisaties in een vluchtelingenkamp bij de stad.

Ontslagen politieagenten
Eerder op de dag werd de Palestijnse politiecommissaris Ghazi Al-Jabali korte tijd ontvoerd. Enkele uren nadat hij door militanten was klemgereden op een snelweg werd hij weer vrijgelaten.

Arafat heeft zijn neef Mousa Arafat al-Qidwe aangewezen als nieuwe veiligheidschef voor de Palestijnse gebieden. Hij moet het hoofd bieden aan de chaos die is ontstaan na de ontvoeringenreeks.

Volgens de Palestijnse veiligheidsbeambten waren de ontvoerders van de nog vastzittende kolonel Aloula politieagenten die onlangs zijn ontslagen. Ze zouden tot hun daad zijn gekomen omdat Aloula weigerde hen weer in dienst te nemen. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de verschillende ontvoeringen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief