Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terroristen zetten geld op hoofd Allawi

18 jul 04

De beweging van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi, Tawhid wal Jihad, heeft 285.000 dollar gezet op het hoofd van de Iraakse premier Allawi. De beloning werd vandaag aangekondigd op een website van de groep.

Eerder kwamen bij een Amerikaanse aanval op een schuilplaats van aanhangers van Zarqawi in Fallujah zeker elf mensen om het leven. De Amerikanen hadden Allawi vooraf om toestemming gevraagd voor het bombardement, meldt zijn woordvoerder. De premier ging akkoord.

De luchtaanval op het huis in Fallujah zou zijn gevolgd op een vuurgevecht tussen Amerikaanse soldaten en een groep Irakezen. Omwonenden in Fallujah zeggen echter dat in de getroffen woning een gewoon gezin woonde, dat niets te maken had met de terreurgroep.

Afzijdig
De afgelopen tijd voerde de VS regelmatig bombardementen uit op doelen in Fallujah, een opstandige soennitische stad ten noordwesten van Bagdad.

Fallujah staat sinds enkele maanden onder controle van een Iraakse brigade, die bestaat uit inwoners van de stad en onder bevel staat van officieren van het voormalige Iraakse leger.

De Amerikaanse mariniers, die de stad wekenlang hadden belegerd, houden zich sindsdien zoveel mogelijk afzijdig, uit vrees dat de opstand verder escaleert.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief