Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw gewelddadige protesten in Gazastrook

19 jul 04

In de Gazastrook zijn zondagavond vuurgevechten uitgebroken tussen Palestijnse militanten en troepen die loyaal zijn aan de nieuwe commandant van de veiligheidsdiensten, Moussa Arafat. Daarbij zijn ten minste achttien gewonden gevallen, aldus medici. Drie personen zijn er ernstig aan toe.

Circa 150 gewapende leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades omsingelden het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendiensten in Rafah, aldus ooggetuigen. De militanten eisten dat de inlichtingenofficieren hun wapens zouden neerleggen en zich overgaven. Enkelen zouden dat hebben gedaan.

De meeste gewonden vielen toen de gemaskerde demonstranten een muur rond het gebouw kapotmaakten en medewerkers van de inlichtingendienst vanuit het pand het vuur openden. Ook een journalist van het persbureau Reuters raakte gewond.

Later brandden zij een gebouw van de inlichtingendiensten in de stad in het zuiden van de Gazastrook af. Ook in een vluchtelingenkamp in Nusseirat gingen gewapende mannen de straat op. "Deze corruptie is als een kanker", riepen zij.

De gewelddadige demonstraties richten zich tegen de benoeming van Moussa Arafat, een neef van de Palestijnse president. Moussa geldt bij tegenstanders als een van de corruptste functionarissen binnen de Palestijnse Autoriteit. Zondagochtend hielden leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades, een gewapende tak van Arafats Fatah-beweging, korte tijd leden van de militaire inlichtingendiensten in Khan Younis gevangen.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief