Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cabaretier rapt tegen oppakken rappers

19 jul 04

Cabaretier Theo Maassen heeft een rapnummer opgenomen tegen het arresteren van rappers die verdacht worden van het aanzetten tot haat. Zo pakte justitie onlangs de hiphoppers van DHC (Den Haag Connection) op, omdat zij in een rap een doodsbedreiging uitten aan het adres van VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali.

In Nederland is volgens Maassen een hetze gaande tegen de zogenoemde 'diss mentaliteit' van hiphoppers en daardoor komt volgens hem ook de vrijheid van meningsuiting in het gedrang. Hij pikt dat niet langer en geeft in de cd-single 'Doodsbedreiging' zijn visie op de zaak in een felle 'diss' (aanval met woorden) tegen de Nederlandse maatschappij.

Het nummer is vrijdagmiddag voor het eerst op de radio te beluisteren. Vanaf 26 juli ligt het in de winkels.

Maassen haalt uit tegen de "door Jan Peter en zijn fatsoensrakkers opgelegde waarden en normen". De premier, maar ook Hirsi Ali, Jan Mulder en Dick Advocaat moeten er allemaal aan geloven. "Jan Peter en zijn kornuiten proberen angstvallig terug te gaan naar de jaren '50 en de daarmee samenhangende politieke correctheid", aldus de verse rapper. Hij daagt ze uit: "Kom op dan, arresteer me dan."

In Doodsbedreiging rapt Maassen onder meer het volgende couplet: "Het uiten van je mening, is het allerhoogste goed. Dat is juist iets was haat ontlaadt, en niet wat woede voedt."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief