Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden en gewonden door bomaanslag in Bagdad

19 jul 04

Door de explosie van een autobom bij eenpolitiebureau in het zuidwesten van Bagdad zijn maandag tussen tien en vijftien mensen om het leven gekomen. Ook zijn circa veertig gewonden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger laten weten. Het Iraakse ministerie van Gezondheid spreekt van negen doden en zeker zestig gewonden, van wie 25 ernstig.

Het gaat vermoedelijk om een zelfmoordaanslag. De bom ging af bij een parkeerplaats voor het politiebureau, net op het moment dat veel mensen voor hun werk arriveerden. Volgens ooggetuigen lag het terrein na de explosie bezaaid met lichaamsdelen en uitgebrande autowrakken.

Door de explosie ontstond een enorme krater in de grond. Mogelijk heeft een vrachtwagen met brandstof, die in de buurt was geparkeerd, de kracht van de klap versterkt.

Na de aanslag verzamelde een woedende menigte, vooral jongeren, zich rond het politiebureau en betuigden hun steun aan de verdreven en gevangengenomen Iraakse dictator Saddam Hoessein. Met waarschuwingsschoten dreef de Iraakse politie de menigte uiteen.

Kort na de aanslag bij het politiebureau werd een brandweerkazerne elders in Bagdad door een raket getroffen. Daardoor raakte een persoon gewond.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief