Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat bindt in met nieuwe veiligheidschef

19 jul 04

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft maandag na ernstige ongeregeldheden in de Gazastrook de benoeming van zijn impopulaire neef Moussa Arafat tot veiligheidschef ongedaan gemaakt. Hij hoopt daarmee de ontstane crisis over vriendjespolitiek en corruptie in de top van de Palestijnse Autoriteit te beëindigen.

Arafat heeft als opvolger van zijn neef Moussa brigade-generaal Abdel Razek al-Majaideh benoemd. Die bezette deze post al tot zaterdag toen de president hem verving. De neef van de Palestijnse leider heeft zijn oude functie van hoofd van de militaire inlichtingendienst in de Gazastrook teruggekregen.

Intussen staat de president nog steeds onder politieke druk. Premier Ahmed Qurei houdt vast aan zijn ontslag. Hij zei na crisisberaad van zijn kabinet te wachten op antwoord van Arafat. Volgens Palestijnse bronnen weigerde die in het weekeinde het vertrek van Qurei te accepteren. Ook het kabinet is tegen zijn opstappen. Qurei wil weg wegens de "chaotische en wetteloze" toestand in Gaza.

Een kabinetsdelegatie zal afreizen naar de Gazastrook om te proberen de spanningen daar te verminderen. Ook gaat ze met de president "over de situatie overleggen", aldus de premier. De ongekende chaos in de Gazastrook begon eind vorige week met de ontvoering van plaatselijke politiechef Ghazi al-Jabali en vier buitenlandse hulpverleners. Arafat besloot daarop na zware druk het veiligheidsapparaat te reorganiseren en het aantal organisaties terug te brengen tot drie.

De benoeming van zijn neef zette de toestand echter verder op scherp. De al-Aqsa Martelaren Brigades viel het kantoor van de inlichtingendienst in Rafah aan. Bij incidenten vielen achttien gewonden. De leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades komen voort uit al-Fatah, de beweging van Yasser Arafat, of zijn er nog steeds lid van. De brigades bestaan uit een jongere generatie en keren zich tegen de corruptie en vriendjespolitiek van de oude garde.

Met het oog op de Israëlische terugtrekking uit Gaza eisen de jongeren nu alvast een deel van de macht op. Premier Qurei riep Arafat maandag op de "juiste mensen in de juiste posities te benoemen". Net als zijn voorganger strijdt Qurei al langer met Arafat over de zeggenschap over de veiligheidsdiensten. Arafat weigert tot nu toe de macht hierover op te geven.

Volgens de premier staat het leiderschap van Arafat echter niet ter discussie. "Wat er gebeurt in Gaza is gevaarlijk", aldus Qurei. "Niemand wint deze strijd", voegde hij eraan toe. Hij is een oude bondgenoot van Arafat en veel jonge Palestijnen zien hem ook als zodanig. Hij is sinds november vorig jaar premier. Van beloofde hervormingen en aanpak van corruptie is nog weinig terechtgekomen.

Aanhangers van Al-Majaideh vierden zijn herbenoeming in Gaza-stad met schoten in de lucht. Velen zien Moussa Arafat als het toonbeeld van de corrupte oude garde die sinds 1993 in de Palestijnse gebieden aan de macht is. Onderminister Sufian Abu Zaida noemde hem een van de meeste corrupte personen binnen de Palestijnse Autoriteit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief