Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Del Ponte: verdachten verdwijnen na aanklacht

19 jul 04

De voormalige Kroatisch-Servische president Hadzic is vorige week ondergedoken, luttele uren nadat het Joegoslavië-Tribunaal het ministerie van Buitenlandse Zaken in Belgrado had verwittigd van de geheime aanklacht tegen hem.

Dit zei hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het VN-hof maandag in een verklaring voor de pers in Den Haag. Het is de tweede keer dit jaar dat iemand die door het Tribunaal is aangeklaagd en "waarvan mijn Bureau de verblijfsplaats heeft vastgesteld", de wijk neemt, enkele uren nadat de autoriteiten in Belgrado om arrestatie zijn verzocht.

Del Ponte's woordvoerster voegt er aan toe dat het bij het eerste geval dit jaar gaat om een Srebrenica-verdachte, maar niet om generaal Mladic.

Del Ponte's verklaring bevat een reconstructie van de gebeurtenissen op 13 juli: Om 09.30 uur werden aanklacht en arrestatiebevel overhandigd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Belgrado, met het verzoek binnen 72 uur tot arrestatie over te gaan: "Goran Hadzic was gelokaliseerd in zijn villa in Novi Sad. Alle informatie omtremt zijn verblijfplaats is aan de autoriteiten gegeven."

Om 11.30 uur werd, volgens de gebruikelijke procedure, een kopie van de aanklacht bezorgd bij de ambassade van Servië-Montenegro in Den Haag. Om 12.38 uur verliet Hadzic zijn huis in Novi Sad en kwam om 13.18 uur terug. Om 16.29 uur verliet hij zijn huis met een tas en reed met zijn auto weg. Sindsdien is hij niet meer gezien in zijn huis. Del Ponte zegt dat deze gang van zaken met foto's kan bewijzen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde het arrestatiebevel pas in de middag naar de rechtbank, waar het na kantooruren arriveerde. Onderzoeksrechter en politie kwamen pas woensdag in actie, toen Hadzic al was gevlucht. De vrijdag daarop werd de Hadzic-aanklacht gepubliceerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief