Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechters: verdediging Milosevic moet oktober 2005 rond zijn

19 jul 04

De rechters in het Milosevic-proces zijn 'vastbesloten' dat de verdachte zijn verdediging voor het Joegoslavië-Tribunaal uiterlijk in oktober 2005 moet afronden. Dit staat in een "Nader bevel over de toekomstige procesvoering" dat de strafkamer maandag heeft uitgevaardigd.

De rechters constateren nog eens dat de ex-president van Joegoslavië nog niet met zijn verdediging is begonnen en dat de "mogelijkheid blijft bestaan" dat zijn gezondheid niet zal toestaan dat hij het geplande schema bijhoudt, als Milosevic zichzelf blijft verdedigen.

In een verdere stap richting mogelijke gedwongen toewijzing van een advocaat, wordt de VN-aanklagers gevraagd toe te lichten wat "de rol van zo'n advocaat" kan zijn, als de verdachte niet meewerkt.

Milosevic hamert op zijn recht zichzelf te verdedigen. De aanklagers hebben al herhaaldelijk geprobeerd de rechters zo ver te krijgen dat zij de verdachte tegen zijn wil een advocaat toewijzen. De rechters hebben al aangegeven dat Milosevic' recht als zijn eigen raadsman op te treden "niet absoluut" is. De afgelopen weken zijn al wat voorbereidende stappen gezet voor een eventuele gedwongen toewijzing.

Reden hiervoor is dat het "proces van de eeuw" al zeventien keer is onderbroken of uitgesteld vanwege de slechte gezondheid van de verdachte. De 62-jarige Milosevic, die sinds 12 februari 2002 terechtstaat voor het VN-hof in Den Haag, heeft geregeld last van hoge bloeddruk en/of uitputtingsverschijnselen en/of griep.

De aanklagers moeten tot uiterlijk 26 juli aangeven hoe een toegewezen raadsman een rol kan spelen bij een eerlijk proces, als hij geen instructies van de verdachte krijgt.

Als Milosevic zijn verdediging in oktober 2005 afrondt, zijn daarna opnieuw de aanklagers aan de beurt met eventuele nieuwe getuigen; daarna opnieuw Milosevic. Vervolgens kunnen de rechters hun eigen getuigen oproepen.

Milosevic is aangeklaagd wegens genocide (volkenmoord), misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de balkanoorlogen in de jaren '90. Het is de eerste keer dat een voormalig staatshoofd in de naam van de hele mensheid berecht wordt voor een tribunaal van de Verenigde Naties.

De voortzetting van het Milosevic-proces staat momenteel gepland voor 31 augustus.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief