Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Filipijnse gijzelaar vrijgelaten

20 jul 04

De Filipijnse vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz, die twee weken in Irak was gegijzeld, is vrijgelaten. Dat heeft president Arroyo op de Filipijnse nationale televisie bevestigd. Zij heeft De la Cruz telefonisch gesproken en zei dat hij in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid verkeert.

De gijzelaar werd vanmorgen afgeleverd bij de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten, die hem inmiddels heeft overgedragen aan de ambassade van zijn vaderland.

De Filipijnse regering besloot toe te geven aan de eis van de gijzelnemers om haar 51 militairen en politiemensen vervroegd terug te trekken uit Irak. Die operatie werd gisteren afgerond. Eigenlijk zou de Filipijnse troepenmacht tot 20 augustus in Irak blijven.

De gijzelnemers hadden gedreigd de 46-jarige vrachtwagenchauffeur, vader van acht kinderen, te onthoofden. 'Manilla' wilde aanvankelijk niet ingaan op de eis, maar ging overstag toen duizenden Filipijnen de straat op gingen om te pleiten voor het leven van De la Cruz.

De terugtrekking van de Filipijnen kwam hen te staan op zware kritiek van de VS en andere leden van de coalitie in Irak, die vrezen dat het aantal gijzelingen door deze actie zal toenemen. Donderdag was voor het laatst een teken van leven van de gijzelaar gehoord. Hij bedankte de Filipijnse regering in een videoboodschap.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief