Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Omstreden veiligheidsadviseur Kerry stapt op

21 jul 04

Samuel Berger, die onder ex-president Clinton Nationaal Veiligheidsadviseur was, heeft dinsdag ontslag genomen als adviseur van de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat John Kerry. Dat is in kringen rond Kerry in Washington vernomen.

Dinsdag werd bekend dat tegen Berger een strafrechtelijk onderzoek is begonnen. Berger zou geheime documenten hebbben meegenomen uit het Nationaal Archief toen hij zich voorbereidde op zijn hoorzitting voor de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht. Ook zou hij aantekeningen hebben gemaakt uit geheime rapporten.

De Republikeinen beschuldigden Berger ervan de documenten te hebben gestolen om ze te kunnen gebruiken tijdens de verkiezingscampagne van Kerry.

De Democratische presidentskandidaat noemde Berger in een verklaring "een vriend". Kerry zei verder begrip te hebben voor het besluit van Berger om af te treden als adviseur tijdens de campagne "totdat de kwestie is opgelost".

Berger heeft toegegeven dat hij papieren mee naar huis heeft genomen, maar benadrukte dat hij zeker geen informatie voor de onderzoekscommissie wilde achterhouden. Volgens zijn advocaten werkt hij volledig mee aan het onderzoek. Een van zijn raadslieden zei dat Berger niet illegaal handelde, wel slordig.

"Ik betreur de slordigheid waarmee dit gepaard ging, maar ik had niet de intentie de documenten achter te houden voor de commissie. Integendeel, voor zover ik weet zijn alle gevraagde documenten uit het Clinton-tijdperk aan de commissie overhandigd", aldus Berger in een reactie.

De federale recherchedienst FBI doorzocht dinsdag de woning en het kantoor van Berger. Tijdens die huiszoekingen zijn volgens de functionarissen echter niet alle vermiste papieren boven water gekomen. De documenten zouden onder meer gaan over de manier waarop de regering-Clinton in 1999 is omgegaan met informatie over een mogelijke terreurdreiging rond de millenniumwisseling en over de kwetsbaarheden van Amerikaanse havens en vliegvelden.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief