Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechters heroverwegen opsplitsing Milosevic-proces

21 jul 04

De rechters in het Milosevic-proces heroverwegen een idee dat zij al in de voorbereidende fase van het proces, in 2001/2002, probeerden door te drukken: Vanwege de grote omvang van de tenlasteleggingen (inzake Kosovo, Kroatië en Bosnië) moet de zaak worden opgesplitst in twee processen.

De rechters wilden destijds dat er eerst een proces zou worden gehouden over Kosovo, gevolgd door een tweede proces inzake Kroatië en Bosnië. Maar hoofdaanklaagster Carla Del Ponte zette via de Kamer van Beroep door dat er slechts één groot marathonproces kwam.

Daarin is tot nu toe slechts de eerste ronde van de bewijsvoering van de aanklagers afgerond. De zaak ligt steeds weer stil wegens ziekte van de verdachte.

De rechters hebben, gelet op de slepende voortgang van het proces, het idee van splitsing opnieuw in overweging genomen.

Volgens een woensdagochtend uitgevaardigd rechterlijk bevel overwegen zij "een of meer tenlasteleggingen" af te splitsen van de samengevoegde zaak. De partijen hebben tot 27 juli de tijd schriftelijke beschouwingen in te dienen over het probleem van de opsplitsing en de vraag welke aanklacht in dat geval met voorrang behandeld zou moeten worden.

Het proces moet nu nog vier fases doorlopen: Het begin van de verdediging is nu gepland voor 31 augustus en moet van de rechters in oktober 2005 zijn afgerond. Daarna zijn opnieuw de aanklagers aan de beurt met eventuele nieuwe getuigen, daarna de verdediging, daarna de rechters met eventuele eigen getuigen. De rechters zouden kunnen besluiten deze fases van de rechtszaak in eerste instantie alleen inzake Kosovo en dus versneld te doorlopen.

De aanklagers eisten in de voorbereidende fase één samengevoegd proces omdat sommige getuigen om veiligheidsredenen maar één keer naar Den Haag zouden kunnen komen. Vertrekkend plaatsvervangend hoofdaanklager Blewitt onthulde in juni tijdens zijn afscheidsinterview met het ANP een andere reden die in 2001/02 niet openlijk werd genoemd: Binnen het Bureau van de Hoofdaanklaagster was men bang dat 'New York' een tweede Milosevic-proces inzake Bosnië en Kroatië niet meer zou steunen als Milosevic eenmaal inzake Kosovo is veroordeeld. Het Tribunaal staat onder druk van het VN-hoofdkwartier om zijn werk af te ronden. Volgens Blewitt waren de aanklagers bang dat de slachtoffers in Bosnië en Kroatië tekort zouden worden gedaan.

De heroverweging van de opsplitsing is een nieuwe poging van de rechters om weer vaart in de rechtszaak te krijgen. Eerder al gelastten ze nieuwe medische onderzoeken en maakten zij voorbereidende stappen om Milosevic eventueel tegen zijn wil een advocaat toe te wijzen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief